{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


50.000 djece na Haitiju ostalo bez roditelja

S
4.2.2010. u 18:30
0
1
50.000 djece na Haitiju ostalo bez roditelja
0
50.000 djece na Haitiju ostalo bez roditelja
Foto: AFP/File
Fond UN-a za djecu (UNICEF) saopštio je danas da se poslije razornog zemljotresa na Haitiju suočava sa dosada neviđenom krizom zaštite nezbrinute djece.
"Imajući u vidu razvoj situacije, postaje jasno da je ovo najveća kriza zbrinjavanja djece koja su ostala sama", izjavila je zamjenik direktora UNICEF-a Hilde Frafjod Johnson.

Ona je upozorila da je povećan rizik od krijumčarenja djece, njihove prodaje u roblje i ilegalnog usvajanja.

Oko 40 odsto djece živjelo je u apsolutnom siromaštvu, a 300 000 boravilo je u sirotištima prije zemljotresa u Port-Au-Princeu i okolnim područjima, navodi UNICEF.

Oko 50 000 djece izgubilo je oba roditelja.

"Sa zemljotresom je značajno porastao broj djece o kojoj niko ne brine ili su razdvojena od roditelja", rekla je Johnson novinarima, ali nije mogla da precizira o kojem je broju riječ.

Ona je rekla da postoje teškoće u pronalaženju njihovih roditelja ili porodica koje bi preuzele brigu o ovoj djeci.

UNICEF je objavio apel da se sakupi 1,2 milijarde dolara za pomoć djeci u 28 zemalja i teritorija širom svijeta, koji su najteže pogođeni humanitarnim krizama.

"Haiti je već spadao u krizne zemlje prije zemljotresa", rekla je Johnson i objasnila to posljedicama uragana, građanskih nemira i siromaštva.

Kuće, objekti državnih institucija, škole, bolnice i električna i vodovodna infrastruktura uništeni su u zemljotresu jačine sedam stepeni 12. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: