Opasnost od trgovine ljudima
0

50.000 djece na Haitiju ostalo bez roditelja

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Fond UN-a za djecu (UNICEF) saopštio je danas da se poslije razornog zemljotresa na Haitiju suočava sa dosada neviđenom krizom zaštite nezbrinute djece.

"Imajući u vidu razvoj situacije, postaje jasno da je ovo najveća kriza zbrinjavanja djece koja su ostala sama", izjavila je zamjenik direktora UNICEF-a Hilde Frafjod Johnson.

Ona je upozorila da je povećan rizik od krijumčarenja djece, njihove prodaje u roblje i ilegalnog usvajanja.

Oko 40 odsto djece živjelo je u apsolutnom siromaštvu, a 300 000 boravilo je u sirotištima prije zemljotresa u Port-Au-Princeu i okolnim područjima, navodi UNICEF.

Oko 50 000 djece izgubilo je oba roditelja.

"Sa zemljotresom je značajno porastao broj djece o kojoj niko ne brine ili su razdvojena od roditelja", rekla je Johnson novinarima, ali nije mogla da precizira o kojem je broju riječ.

Ona je rekla da postoje teškoće u pronalaženju njihovih roditelja ili porodica koje bi preuzele brigu o ovoj djeci.

UNICEF je objavio apel da se sakupi 1,2 milijarde dolara za pomoć djeci u 28 zemalja i teritorija širom svijeta, koji su najteže pogođeni humanitarnim krizama.

"Haiti je već spadao u krizne zemlje prije zemljotresa", rekla je Johnson i objasnila to posljedicama uragana, građanskih nemira i siromaštva.

Kuće, objekti državnih institucija, škole, bolnice i električna i vodovodna infrastruktura uništeni su u zemljotresu jačine sedam stepeni 12. januara.