Horor u Norveškoj
0

FOTO+VIDEO / 32-godišnji Norvežanin u uniformi policajca ubio više od 90 ljudi

Sarajevo-x.com
Anders Behring Breivik
Osumnjičeni Anders Behring Breivik
Najmanje 91 osoba poginula je u terorističkim napadima u Norveškoj, objavila je tamošnja policija. Priveden je 32-godišnji Norvežanin za kojeg mediji pišu da se zove Anders Behring Breivik, da je ekstremni desničar i da mrzi muslimane.

Muškarac je uhapšen na ostrvu Utoya, gdje je u omladinskom kampu otvorio vatru na tinejdžere, a napad se desio samo nekoliko sati nakon aktiviranja bombe u glavnom gradu Oslu.

U eksploziji je poginulo najmanje sedmero ljudi, a oštećene su kancelarije premijera Jensa Stoltenberga. On je ove napade opisao kao "krvave i kukavičke".

Očevici su svjedočili kako su vidjeli visokog, plavokosog muškarca odjevenog kao policajac kako puca i viče na tinejdžere da skoče u vodu kako bi se spasili. Neki su tako i stradali.

Jedna 15-godišnjakinja je ispričala kako je policajac otvorio vatru po ljudima na ostrvu, a potom počeo pucati na one u vodi. Mladić koji je preživio napad rekao je da se pretvarao da je mrtav na udaljenosti od pet do sedam metara od napadača, kako je ovaj uperio pištolj u njega, ali nije opalio. Mladić je prethodno ranjen u rame.

Šef norveške policije Sveinung Sponheim kazao je za nacionalnu mrežu NRK da je osumnjičeni na internetu ostavljao poruke koje su mogle sugerisati da je desničarski orijentisan i da ima antimuslimanske poglede na svijet, ali se još uvijek ne zna da li mu je to zaista bio motiv pri napadu.

Norvežanin je na ostrvo Utoya stigao u policijskoj uniformi, ušao u veliku salu za sastanke gdje su organizatori kampa informisali oko 700 mladih o bombaškom napadu u Oslu, pa umjesto obraćanja okupljenima počeo da puca.

Uslijedilo je panično bježanje, haos i buka, a neki su mislili da je u pitanju vježba pa su potrčali prema napadaču. On je vikao kako će ih sve poubijati i da će svi umrijeti.

Prema nekim izvještajima, ovaj muškarac je viđen i u Oslu na mjestu eksplozije bombe samo nekoliko sati prije nego što se ona dogodila.

Prethodno su iz terorističke grupe "Pomagači globalnog džihada" ostavili poruku da preuzimaju odgovornost za napade i poručili da je to samo početak, ali su neki komentatori odbacili te tvrdnje nazivajući ih pokušajem skretanja pažnje javnosti na sebe. U policiji ne žele špekulisati o odgovornima za napade već provode dalju istragu.

Vladini zvaničnici pozvali su stanovnike Osla da ostanu u svojim domovima i izbjegavaju centar grada.

Policijski zvaničnik je kazao da su napad na otoku i eksplozije u Oslu sličniji napadu na zgradu federalne službe u Oklahoma Cityju iz 1995. godine, nego terorističkim napadima na New York i Washington od 11. septembra 2001, javio je AP.

Isti izvor je rekao da se stiče utisak da je napadač djelovao samostalno i da se "čini da pucnjava nije ni u kakvoj u vezi ni s jednom međunarodnom terorističkom organizacijom".

S druge strane, TV2 je izvijestila, ne navodeći izvore, da je Norvežanin koji je uhapšen zbog napada povezan s krajnje desničarskim grupama, a da policija pretražuje jedan stan u zapadnom dijelu prijestolnice u kome je napadač živio.