UN Izvještaj
0

3. 500 ubijenih u gušenju protesta u Siriji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U represiji kojom je sirijski režim odgovorio na narodne proteste ubijeno je više od 3.500 osoba, a samo u nedjelju, na vjerski blagdan, ubijeno je 19 osoba, objavilo je u Ženevi UN-ovo visoko povjereništvo za ljudska prava.

"U brutalnom gušenju protesta u Siriji ubijeno je više od 3.500 osoba", kazala je Ravina Shamdasani, glasnogovornica UNHR-a.

"Iako je službeni Damask 2. novembra prihvatio mirovni plan Arapske lige, sigurnosne snage su od tada ubile više od 60 osoba, od čega 189 u nedjelju na Kurban-bajrama", navela je ona.

Vlada je objavila da je oslobodila 553 zatvorenika u subotu u povodu tog najvećeg muslimanskog blagdana, a deseci hiljada su još u zatvoru.

Režim predsjednika Bašara al-Asada prihvatio je plan Arapske lige za okončanje krize kojim se obvezao na potpuni prekid nasilja, oslobađanje zatvorenika privedenih u gušenju protesta, na povlačenje vojske iz gradova i slobodu kretanja za novinare. To bi trebali biti preduvjeti za početak dijaloga s opozicijom.

Glasnogovornica je izrazila žaljenje što sirijska vojska nastavlja tenkovima i teškom artiljerijom napadati stambene kvartove u gradu Homsu što je krajnje razočaravajuće.

Arapska liga odlučila je održati novi sastanak o Siriji 12. novembra jer se "nasilje nastavlja, a sirijska vlada nije ispunila preuzete obaveze iz plana za okončanje krize, saopćeno je iz Lige.