Francuska
0

3.000 rumunskih maloljetnika u mrežama prostitucije i prosjačenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tri hiljade rumunskih maloljetnika iskorištava se u mrežama prostitucije i prosjačenja u Francuskoj, izjavio je u srijedu državni tajnik za evropske poslove Pierre Lellouche i precizirao kako želi razgovarati s Bukureštom o sporazumu koji se odnosi na uvjete njihovog povratka.

Ustavno vijeće je zabranilo u četvrtak zakon o ratifikaciji francusko-rumunskog sporazuma iz februara 2007. godine o organizaciji povratka tih maloljetnika u zemlje njihovog porijekla, ocijenivši da on ne pruža dovoljne garancije za vidove žalbe.

Prema tom sporazumu, sudiji za djecu i tužilaštvu je dozvoljeno da odrede hitno vraćanje nekog maloljetnika u Rumuniju, ali je Ustavno vijeće otkrilo da kada tužilaštvo donese takvu mjeru, nijedan vid žalbe ne omogućava da se ta mjera ospori, što znači nepriznavanje prava maloljetnika. Ta odredba je nedopustiva.

"Danas je hitnost ista. U Francuskoj ima 3.000 rumunskih maloljetnika koji su iskorišteni u mrežama organizirane prostitucije i prosjačenja", kazao je on.

"Okrenut ćemo se rumunskoj vladi vrlo brzo kako bismo našli bazu za drugi sporazum i predočili vam ga", kazao je Lellouche parlamentarcima.

Pitanje rumunskih ilegalaca je u središtu žive polemike između Pariza i Evropske unije nakon intenziviranja protjerivanja Roma u Rumuniju i Bugarsku, o čemu je odluku donio u toku ljeta francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.