Južna Koreja
0

22 osobe uhapšene zbog širenja panike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južnokorejska policija je privela 22 osobe za koje ima dokaze da su u utorak počeli širiti paniku, u vrijeme razmjene artiljerijske vatre između dvije Koreje.

Jedan dio osumnjičenih je posredstvom interneta i mobilne telefonije slao poruke, navodno u ime ministarstva odbrane i lokalnih vojnih kancelarija, pozivajući rezervni vojni sastav na mobilizaciju, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na Nacionalnu policijsku agenciju NPA.

Drugi dio je na isti način širio paniku i obavještavao da je Južna Koreja prva napala Sjevernu Koreju, navela je NPA.

Poruke su uslijedile pošto je sjevernokorejska vojska zasula artiljerijskom vatrom južnokorejsko pogranično ostrvo Yeonpyeong i kada su poginule četiri osobe - dva vojnika i dva civila.

Odjeljenje NPA za cyber kriminal saopćilo je da je uhvatilo 48 poruka kojima su šireni panika i lažne vijesti. Jedan zvaničnik tog odjeljenja je izjavio da je riječ o cyjber kriminalu prema kome će biti preduzete kontramjere.

Prema južnokorejskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, strogo je zabranjeno svako iskazivanje simpatija, ili širenje vijesti, u prilog sjevernokorejske komunističke države.

Južna i Sjeverna Koreja su tehnički i dalje u ratu pošto je trogodišnji Korejski rat prekinut 1953. primirjem, ali još nije sklopljen mir.