{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


21 osoba povrijeđena u stampedu u Pamploni

F
13.7.2013. u 15:03
1
11
21 osoba povrijeđena u stampedu u Pamploni
1
21 osoba  povrijeđena u stampedu u Pamploni
Foto: AFP
U ljudskom stampedu pokrenutom tokom trke sa bikovima na festivalu San Fermin u španskom gradu Pamploni povrijeđena je i hospitalizirana 21 osoba, saopćili su zvaničnici.
Trkači su nosili tradicionalne bijele košulje i crvene marame i blokirali su ulaz u arenu za borbu bikova koja je krajnje odredište nakon trke kroz uske ulice grada s ovim životinjama.

Blokada je spriječila nekoliko životinja da uđu u arenu, a panični trkači su pokušavali bježati od razjarenih bikova jedni preko drugih.

Dvije životinje, od ukupno šest bikova i šest volova, preskočile su preko nagomilanih trkača udarajući ih potkovicama. Ostalih 10 životnja je ušlo u arenu na sporedni ulaz.

Nekoliko osoba je također povrijeđeno tokom same trke, duge 850 metara.

Subota je šesti dan festivala u ovom sjevernom gradu.

Tokom sedmice dana trajanja festivala, svakodnevno se organizuju trke sa bikovima u osam sati ujutro po lokalnom vremenu,a koje traju dva do pet minuta i koje okupe hiljade ovisnika o adrenalinu.

Probadanja se dešavaju s vremena na vrijeme, ali je stampedo rijetka pojava za ovaj festival koji privlači veliki broj posjetilaca još od kada je Ernest Hemingway napisao "Sunce se ponovo rađa".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: