Azija
0

13 zemalja se obavezalo na zaštitu divljih tigrova

FENA
Trinaest azijskih zemalja obavezalo se u deklaraciji koja treba da bude usvojena u petak da će do 2022. godine udvostručiti broj divljih tigrova na svojim teritorijama.

Izgradnja nekih puteva, mostova i druge infrastrukture koja bi mogla da ugrozi njihovo stanište bit će zabranjena.

U tekstu se u tom cilju ne predviđa dobijanje novih finansijskih sredstava.

Tih 13 zemalja se obavezuju da će za finansiranje programa koristiti novac koji donosi ekoturizam, borba protiv upotrebe stakleničkih plinova i infrastrukturni projekti.

  • Uz političku volju i adekvatne akcije, nestanak divljih tigrova se može izbjeći. Njihov opstanak je veoma važan za zaštitu biodiverziteta, ali i očuvanje vitalnog dijela naše nacionalne baštine, navodi se u dokumentu 13 zemalja čiji su predstavnici okupljeni u mjestu Hua Hin u Tajlandu, prenose strani mediji.

Očekuje se da će predstavnici tih zemalja (Bangladeš, Butan, Kambodža, Kina, Indija, Laos, Malezija, Mianmar, Nepal, Rusija, Tajland i Vijetnam) podžati deklaraciju koja će u septembru biti podnijeta na usvajanje šefovima država na skupu koji će se održati u Vladivostoku.

Posljednjih decenija broj divljih tigrova značajno je opao zbog čovjekovog prodora na njihova staništa čija je površina smanjena za devet desetina, kao i zbog nedozvoljenog lova.

Početkom 20. stoljeća njihov broj iznosio je 100.000, a danas ih je manje od 3.500.