Historijska deklaracija
0

Plan da se spasu divlji tigrovi usvojilo 13 država

Sarajevo-x.com
Nekolicina azijskih nacija i Rusija izglasali su da se udvostruči broj divljih tigrova do 2022. godine. Cilj je da se spriječi ilegalni lov na ove životinje te zabrani izgradnje cesta i mostova koji bi mogli da unište njihovo prirodno stanište. Na sastanku u tajlandskom gradu Hua Hinu, prema mnogima, desio se historijski momenat.

Sastanak su organizovale vlada Tajlanda i Globalna inicijativa za tigrove koji su ušli u koaliciju 2008. godine. Njihovom spajanju kumovala je Svjetska banka. Na sastanku su bili predstavnici Bangladeša, Butana, Kambodže, Kine, Indije, Indonezije, Laosa, Malezije, Mijamara, Nepala, Rusije, Tajlanda i Vijetnama.

Historijska deklaracija koju je usvojilo 13 država koje imaju divlje tigrove, odnosi se na planiranje da se finansijski u projekat uključe institucije kao što je Svjetska banka, te da se razviju šeme kako bi se obezbijedio novac za programe spašavanja divljih tigrova i njihovih staništa.

"Ovo je historijski sastanak. Prije ovog mnogo ljudi nije obraćalo pažnju na tigrove. Moramo zaustaviti njihovo uništavanje. Neko mora stati tome ukraj", rekao je ministar za nacionalne izvore i okruženje na Tajlandu Suwit Khunkitti.

Deklaracija će se dalje razmatrati kako bi se dobilo finalno odobrenje od šefova 13 država, što će biti finalizirano u septembru u Rusiji.

Broj divljih tigrova se znatno smanjio. Na početku 20 stoljeća bilo ih je oko 100.000, a danas ih je manje od 3.500. Mnoga njihova prirodna staništa su uništena, a njima se na tržištu manipuliše kao nekom običnom robom, a ne zaštićenom vrstom.

Uz plan da se udvostruči populacija tigrova, zemlje su se složile da čuvaju njihova prirodna staništa, kao i zone oko njih.

Oglasila se i Svjetska banka koja je pozdravila ovu deklaraciju kao novi način razmišljanja vlada i donatora.