Nigerija
0

10 mrtvih u eksploziji na biračkom mjestu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 10 osoba je poginulo u eksploziji u Nigeriji, gdje se u subotu održavaju parlamentarni izbori, javila je agencija AP.

Dopisnik američke agencije javio da je u bolnici u gradu Majduguri, gdje se dogodila eksplozija, vidio tijela 10 žrtava.

Po njegovim riječima, bomba je eksplodirala dok je oko 300 osoba čekalo na jednom biračkom mjestu da glasa, a jedna od žrtava je pripadnica policije koja je bila raspoređena na tom glasačkom mjestu.

U eksploziji u petak u jednoj izbornoj kancelariji u gradu Suleija, blizu prijestonice Abudže, poginulo je 11 osoba, a 38 je ranjeno, saopćio je zvaničnik Nacionalne agencije za vanredne situacije Išaja Čonoko. Zbog tog napada, za koji niko nije preuzeo odgovornost, odloženo je održavanje izbora u Suleiji.

Isti dan, grupa naoružanih osoba napala je policijsku stanicu u kojoj je prikupljan izborni materijal, usmrtivši četiri osobe, prenio je AFP.

Napad je izveden u gradu Šani u državi Borno, na sjeveroistoku Nigerije.

Jedan napadač je ranjen, a ostali su uspjeli da pobjegnu.

U Nigeriji je registrovano oko 73,5 miliona birača, koji na oko 120.000 glasačkih mjesta u subotu glasaju za svoje predstavnike u Nacionalnoj skupštini.

Izbori su dva puta odgođeni, a do kraja mjeseca biće održani i predsjednički izbori za guvernere 36 država.