Nigerija
0

Poginulo 246 osoba u postizbornom nasilju između hrišćana i muslimana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 246 osoba je poginulo u sukobima hrišćana i muslimana u sjevernom, muslimanskom dijelu Nigerije nakon što je na predsjedničkim izborima pobjedio hrišćanin Goodluck Jonathan, podaci su nevladine organizacije Kongres za građanska prava.

Ta organizacija koja ima mrežu lokalnih koordinatora, ranije je saopćila da je u tim sukobima poginulo više od 200 osoba. Nigerijske snage sigurnosti i u petak su u stanju pripravnosti pošto se za nekoliko dana održavaju izbori za guvernere.

Vlasti su odbile da potvrde podatke o broju mrtvih i ne saopćavaju svoje podatke iz straha da ne podstaknu nove sukobe hrišćana i muslimana na sjeveru Nigerije, prenosi AFP.

"Postoje priče o napadima koji se nastavljaju u seoskim oblastima zato što su policijske snage koncentrisane u gradskim centrima, dok su seoske zone ranjive", rekao je predstavnik Kongresa za građanska prava Shehu Sani.

Izbori za guvernere kao i za skupštine 28 država bili su najavljeni za 26. april, ali ih je Izborna komisija u četvrtak odgodila za 48 sati zbog izbora u dvjema državama na sjeveru - Kaduni i Bošiju.

Predsjednik Izborne komisije Atahiru Jega se nada da će to odgađanje omogućiti smirivanje bijesa i poboljšati sigurnost u tim dvjema državama.