{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svakog mjeseca u Tuzlanskom kantonu prijave 35 ugriza pasa

7.9.2015. u 17:00
4
40
Svakog mjeseca u Tuzlanskom kantonu prijave 35 ugriza pasa
4
Svakog mjeseca u Tuzlanskom kantonu prijave 35 ugriza pasa
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svake godine oko 450 osoba javi se ljekarima za pomoć zbog ugriza pasa, tvrdi dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo u Tuzli.
Prema njegovim riječima, samo u ovoj godini zabilježena su 304 ugriza pasa. U ovom mjesecu, za sada, dogodila su se samo tri ovakva slučaja.

Dr. Topalović tvrdi da se u oko 90 slučajeva radi o tome da je povrede ljudima nanio pas nepoznatog vlasnika, što upućuje na zaključak da je riječ o psima lutalicama.

Kao i prethodnih godina i dalje se ujedi pasa najčešće prijavljuju u općinama Lukavac, Živinice i Tuzla.

Iako tuzlanski komunalci redovno vrše “akcije” odvođenja pasa s ulica u azil za životinje u Tuzli, broj pasa na ulicama se ne smanjuje. Razlog je, osim ostalog, u tome što komunalci iz drugih općina uhvaćene životinje dovoze vozilima i ostavljaju ih u blizini Tuzle.

Tuzlanski aktivisti za prava životinja sumnjaju u podatke nadležnih službi kada je riječ o broju ugriza pasa. Oni tvrde da psi rijetko napadju ljude, osim u slučajevima kada su sami ugroženi, odnosno, kada su žrtve torture.

Vrlo je mali broj primjera da je neko zakonski sankcionisan zbog torture nad životinjama. S druge strane, veterinarskim službama često se dovoze psi koji su gotovo izmasakrirani, a potom ostavljeni da uginu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: