Državna koalicija
81

Stranka za BiH o današnjem sastanku u Mostaru: Planira se potpuna politizacija CIK-a

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Stranke za BiH komentarisali su današnji sastanak koalicije na državnom nivou, rekavši da se uoči sastanka u medijima pojavio tekst izmjena Izbornog zakona koji kao glavni cilj ima smjenu aktuelnog saziva Centralne izborne komisije BiH, kako su to u više navrata najavljivali Dodik i Čović.

Prema njihovim riječima, očito se radi o još jednom ustupku odnosno "izdaji" na koju je spremna Trojka, jer prema tumačenju njihovog koalicionog partnera Čovića, Hrvat je samo onaj koga predloži HDZ, i ako u sastavu CIK-a ima neki Hrvat koji nije kadar HDZ-a, njega odmah treba smijeniti.

"Pogubni je to princip koji ako se primjenjuje pokazuje svim građanima BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, a nisu pripadnici separatističkih politika, da u ovoj zemlji nemaju nikakva prava. Takvu poruku šalju im stranke Trojke sa svojim partnerima SNSD i HDZ", kažu iz SBiH.

Dodali su da izmjenama Izbornog zakona dolazi do radikalnog zaokreta koji se odnosi na osiguranje profesionalizma u radu Centralne izborne komisije BiH, jednog od najznačajnijih državnih tijela za osiguranje fer i demokratskih izbora, a time i izgradnju demokratskih institucija.

"Potpuno se politizira izbor članova Centralne izborne komisije BiH, jer se u postupak njihovog imenovanja uključuje i Dom naroda (do sada je izbor vršio samo Predstavnički dom), a iz Komisije za izbor i imenovanja isključuju se članovi koje je do sada imenovao predsjednik CiK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća", dodaju iz SBiH.

Ustvrdili su da to znači da se uvodi potpuna politizacija ovog najznačajnijeg tijela za izborni proces i demokratske institucije.

"Osim toga omogućava se smjena člana CIK-a i prije isteka mandata, a ne navode se nikakvi razlozi zbog kojih bi se razrješenje dogodilo. Ostavljeno je na volju političkim strankama da ocjenjuju i procjenjuju koliko su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH radili, odnosno koliko nisi radili u korist političkih stranaka koje su učestvovale na izborima i koje su formirale koalicije, odnosno vlade", naglašeno je iz SBiH.