vijesti
172

Stipendisti Lactalis Grupe donose francusku ekspertizu u Lactalis BH

Sponzorirani članak
Nakon što je ispunila kriterije Lactalisovog konkursa za stipendiranje studenata, dvadesetšestogodišnja Amela Đulepa–Tatlić iz Žepča, školovanje je nastavila u Francuskoj na poznatoj visokoškolskoj ustanovi Ecole Supérieure d'Agricultures.

Osim studiranja na Ecole Supérieure d'Agricultures, Amela obavlja i praktičan rad u jednoj od najvećih kompanija mljekarske industrije – Lactalis Group.

Amela Đulepa – Tatlić je završila dodiplomski i master studij na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, smjer Animalna proizvodnja. Bila je najuspješniji aplikant na konkursu za stipendiju koji je objavila kompanija Lactalis BH, članica francuske Lactalis Group, treće na svijetu mljekarske kompanije. Stipendija joj je omogućila nastavak školovanja u Francuskoj s ciljem usavršavanja i sticanja znanja i iskustva koje će po povratku u BiH iskoristiti za unaprjeđenje kvalitete proizvoda i procesa proizvodnje u tvornici Inmer u Gradačcu.

''Lactalisova stipendija za školovanje na jednom od najboljih fakulteta u Francuskoj mi je pružila mnogo. Edukaciju u skladu sa posljednjim naučnim dostignućima iz oblasti prehrambene proizvodnje, praksu u modernim Lactalisovim tvornicama, pristup najsavremenijim tehnologijama koje se koriste za postizanje maksimalne kvalitete mlijeka i mlječnih proizvoda, razmjenu iskustva sa kolegama koje godinama njeguju tradiciju kvalitete i uspjeh Lactalisovih brendova poput Presidenta, Galbania, Dukata... Naravno, tu su i nova prijateljstva i izazovi poput učenja novog jezika, jer sva predavanja i praktični rad se odvijaju na francuskom jeziku'', kaže ova uspješna mlada studentica.

Cilj ovog programa i stipendije jeste da se kompanijama Lactalis Grupe, u čijem je sastavu i mljekara Inmer iz Gradačca, prenesu znanje, ekspertiza i francuski način rada koji se pokazao veoma uspješnim.