Promjene i kod testiranja
30

Srbija vraća mjere protiv koronavirusa: Potrebno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

N. V.
Srbija ponovo vraća mjere protiv koronavirusa nakon što je povećan broj zaraženih. Odlučeno je da zaštitne maske za lice budu obavezne u zdravstvenim ustanovama, a u određenim slučajevima su vratili i obavezno testiranje.

Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za postupanje u uslovima pandemije koronavirusa je danas održala sjednicu u Institutu za javno zdravstvo "Dr. Milan Jovanović Batut".

Donesene su preporuke za nivo primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova. Tom prilikom je zatraženo da zaštitne maske budu korištene u svim zdravstvenim ustanovama.

Obavezno je testiranje svih uposlenika zdravstvenih ustanova u slučaju da imaju simptome akutne respiratorne infekcije, kao i testiranje kontakata s pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama.

Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti s izmjenom da je to obavezno za onkološka i hematološka odjeljenja, kao i odjele gerijatrije. Osim toga je potrebno testirati pacijente koji pokazuju znake akutne respiratorne infekcije.