vijesti
3

Slab odziv građana na protestu podrške rudarima u Zenici

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ispred zgrade Elektroprivrede u Zenici danas su održani mirni protesti članova Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona. Nažalost, veoma mali broj građana izašao je na današnje mirne proteste i pružio podršku zbog pogibije rudara u zeničkoj jami Raspotočje.

Na današnjim protestima više je bilo novinarskih ekipa i fotografa, nego okupljenih građana Zenice, a među malim brojem okupljenih bio je i penzionisani rudar Kemal Čamdžić koji je kazao kako su se okupili kako bi pokazali javnosti ko je odgovoran za opšte stanje u rudnicima, ali i za nesreću u rudniku Raspotočje.

"Rudari nemaju nikakve opreme kakvu treba da imaju i zaslužili su da se kazne oni koji im to nisu osigurali", izjavio je Franjo Petrović.

Među okupljenim Zeničanima bio je i predsjednik invalida Rudnika Zenica Smajo Doglod koji u rudniku radi više od 25 godina. Doglod je mišljenja da je sramotno što se mali broj Zeničana, ali i rudara danas pojavio na protestima podrške.

"Na sramotu gledajući ovdje okolo najmanje rudara ima i šire porodice stradalih rudara. Ono što i nas kompletno zabrinjava jeste da svi imamo uposlene u rudniku, našu djecu i pitanje je ko je sljedeći", kazao je Doglod.

Doglod je uposlenik jame u Stranjanima, a mišljenja je da se u tu jamu ne ulaže ni 10 posto koliko se ulaže u jame "Raspotočje" i "Stara jama".

"U Stranjanima se ništa ne ulaže u odnosu na Staru jamu i Raspotočje. Mi radimo u neadekvatnim uslovima kada je zaštitna oprema u pitanju. Rudari ta ulaganja od 24 miliona nisu osjetili, a mašine koje bi olakšale posao više od godinu dana stoje u krugu rudnika, a ne u jamama. Pitali smo tehničkog direktora zašto ta mašina nije puštena u rad, a on nam je odgovorio da navodno certifikat još nije stigao za nju", dodao je Doglod, te dodao:

"Više ih nije briga ko je izginuo, nego samo koliko ih je".

U zeničkoj jami Raspotočje, 4. septembra, usljed gorskog udara ​smrtno su ​stradali rudari​:​ Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.