{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petorica rudara nisu preživjela!

5.9.2014. u 12:41
4.627
236
Petorica rudara nisu preživjela!
4.627
Izašlo je 29 rudara iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, fali ih pet, oni nisu preživjeli ovu nesreću, rekao je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.
"Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli", izjavio je novinarima Husić.

Trenutno se čekaju zvanične informacije i potvrde uprave rudnika. Rudari koji su izvučeni iz jame prevoze se vozilima hitne pomoći do zdravstvenih ustanova u Zenici.

Nakon zemljotresa, odnosno gorskog udara, 34 rudara ostali su jučer zarobljeni u jami Raspotočje, nakon čega je uslijedila akcija planiranja njihovog izvlačenja i spašavanja.

U jutarnjim satima danas spasilačke ekipe su se probile do zarobljenih rudara, ali nažalost za neke nije bilo spasa.

Rudari koji su bili zarobljeni kopali su tunel sa svoje strane kao i spasilačke čete sa druge strane, sa ciljem što skorijeg spašavanja zarobljenih.

Sve do podneva javnost je bila uvjeravana da su svi rudari živi i zdravi, a porodice su se u jutarnjim satima i čule sa nekima od njih. Nažalost, ispostavilo se da nije sve prošlo kako treba i da su petorica rudara izgubili živote.

Poginuli su rudari: Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković, a peti rudar, koji se vodi kao nestali, je Hajrudin Bradarac, koji je prije tri dana počeo raditi u rudniku.

Tijela još uvijek nisu izvučena, a radi se trenutno na osiguranju jame kako bi se poginuli rudari izvukli.

Porodice rudara polako napuštaju krug rudnika. Više detalja bit će poznato uskoro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: