vijesti
0

Šimić: Ustavni sud BiH pogrešno primijenio odluku Evropskog suda za ljudska prava

Klix.ba
Goran Šimić
Goran Šimić
Goran Šimić, doktor pravnih nauka, stručnjak u oblasti kaznenog prava i tranzicijske pravde, u razgovoru za televiziju Al Jazeera, prokomentarisao je današnju odluku Suda BiH da na slobodu pusti deset osuđenih ratnih zločinaca.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 22. oktobra usvojio apelacije osuđenih pred Sudom BiH, utvrdio povredu prava optuženih iz člana 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ukinuo presude Suda BiH i naložio ovom sudu da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa ovim članom.

"Pravda neće biti zadovoljena, ni na ovaj način niti je bila zadovoljena nakon prvih suđenja jer sudovi nisu stvoreni da zadovoljavaju pravdu već da sude po zakonima i određuju da li je neko počinio kazneno djelo ili nije. Pravda bi podrazumijevala da možemo učiniti nešto da oni ljudi koji su stradali u genocidu u Srebrenici ili bio gdje drugo u BiH, mogu dobiti satisfakciju na način da će popraviti ono što se njima dogodilo", kazao je Šimić.

On pojašnjava da je BiH obavezna primijeniti odluku Evropskog suda za ljudska prava što znači da u svim predmetima gdje je primijenjivan Krivični zakon iz 2003. godine osim u predmetima zločina protiv čovječnosti treba se primijeniti zakon iz 1976. godine.

Šimić je dodao da je vrlo moguće da te osobe napuste BiH do trenutka podnošenja novih optužnica što svakako treba da bude tretirano kao hitno.

"U ovom slučaju mislim da smo kao država i društvo institucionalno pogriješili jer smo doveli u pitanje jednu pravednu stvar, a to je procesuiranje ratnih zločina i njihovih počinitelja. Na ovaj način sami sebe dovodimo u nezgodnu situaciju", kazao je Šimić.

On vjeruje da je Ustavni sud BIH u predmetu Maktouf i Damjanović pogrešno primjenio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima nakon čega se i Sud BiH pozivao na tu odluku i primjenjivao zakon koji nije trebao.