vijesti
5

Sigurnosni sporazum Srbije i BiH za veću sigurnost građana

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vlada Srbije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Beogradu Sigurnosni sporazum koji će omogućiti još uspješniju borbu dvije države protiv kriminala i veći nivo ekonomske saradnje.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je istaknuo da tim dokumentom dvije države reguliraju saradnju između ministarstava unutrašnjih poslova i službi sigurnosti, a istovremeno stvaraju se uvjeti za efikasniju saradnju u oblasti namjenske industrije dviju država, javio je Tanjug.

"Sporazumom se postiže i efekt veće sigurnosti za naše građane", poručio je Vučić i dodao da se istovremeno tim dokumentom šalje jasna poruka svima koji su s druge strane zakona da im državne ili bilo kakve druge granice neće pomoći u obavljanju kriminalnih djelatnosti, "već da ćemo mi dobro i uspješno sarađivati".

Vučić je dodao da se sporazumom otvara novo poglavlje u našoj ekonomsko-sigurnosnoj suradnji, kao i da je taj dokument veoma važan za cjelokupnu regionalnu stabilnost i za naš zajednički put ka Evropi.

"Saradnja Srbije i BiH ući će u viši oblik, a mi ćemo pokazati zajedničkim snagama da možemo još žešće i još jače, ne samo da se obračunavamo s kriminalom i korupcijom, već da stvaramo nove vrijednosti u ekonomijama obiju zemalja", ocijenio je Vučić, uvjeren da će sporazum doprinijeti da pokažemo zajedničku želju da napredujemo na evropskom putu, "što je važno i za Srbiju i za BiH".

Sporazum su potpisali direktor ureda vijeća za nacionalnu sigurnost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić i pomoćnik ministra za zaštitu tajnih podataka u Ministarstvu sigurnosti BiH Mate Miletić.

Zaključivanjem Sigurnosnog sporazuma stvaraju se uvjeti za efikasniju suradnju državnih organa Srbije i BIH u oblasti unutrašnjih poslova, pravde, vanjskih poslova, obrane i službi sigurnosti, najavljeno je danas iz Vlade Srbije.