Intervju za Klix.ba
126

Semir Efendić: BiH će postati ovisna o uvozu struje ukoliko se hitno ne poduzmu određeni koraci

Razgovarao: Belmin Herić
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić komentarisao je aktuelna dešavanja na bh. političkoj sceni. U intervjuu za Klix.ba govorio je o energetskoj situaciji u BiH, Bloku 7, hapšenjima visokih funkcionera, ali i odnosima s drugim političkim partijama.

Komentarisali ste u više navrata energetsku budućnost BiH, odnosno zastoj u izgradnji Bloka 7, šta mislite da je rješenje za to pitanje?

Vlada Federacije BiH treba predložiti Parlamentu da se prihvati ponuda kineskog partnera iz januara 2021. koji je ponudio opremu drugog proizvođača umjesto opreme General Electrica koji je prestao sa proizvodnjom te vrste opreme. Prihvatanje ponude jedini je logičan potez jer partneri ne mogu isporučiti opremu iz prvobitnog ugovora, ne svojom krivicom, nego zato što ona više ne postoji na tržištu. Insistiranje da partneri isporuče opremu koja se više ne proizvodi je glupost. U skladu sa potpisanim ugovorom već je uplaćen avans od vrtoglavih 215 miliona KM, što znači da je realizacija ugovora počela i njegovo prekidanje može biti samo na našu štetu jer partneri nisu krivi što je treća strana (isporučilac opreme) izašla iz te branše. Zbog toga je gotovo sigurno bilo koji spor na međunarodnoj arbitraži unaprijed izgubljen, a gubitak je višestruk. Prvo je već izgubljen novac, drugo izgubljeno je dragocjeno vrijeme, i treće izgubljena je električna energija koja se mogla proizvoditi, a izgubljena je i stabilnost energetskog sistema.

Da li bi nastavili s izgradnjom Bloka 7 ako bi to značilo sukob i sankcije EU?

To ne bi moglo značiti sankcije jer ne postoji zabrana rada Termoelektrana u EU, niti za države koje su u procesu pridruživanja. Postoje takse na emisiju CO2 koje ćemo plaćati u daleko većem iznosu ukoliko se Blok 7 ne završi. Poljska je nedavno u rad pustila nove termoelektrane na ugalj, a Srbija upravo završava izgradnju jedne termoelektrane. Ovdje je važno naglasiti da nove termoelektrane, poput one koja već funkcioniše u našoj zemlji u Stanarima kod Doboja imaju potpuno drugačiju tehnologiju rada sa daleko boljim ekološkim performansama, manjim štetnim emisijama i uz manju potrošnju uglja dobija se više energije. Projekat Bloka 7 ranije je usaglašen sa propisima Energetske zajednice i Sofijskom deklaracijom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina, a prema kojoj je krajnji rok za prestanak proizvodnje energije iz termoelektrana na ugalj 2050. godina, iako će se i taj rok vjerovatno o određenom trenutku produžiti. Ono što je Energetska zajednica konkretno prigovarala Bosni i Hercegovini kod projekta Bloka 7 bila je navodna "nedozvoljena državna pomoć" obzirom da je Federacija BiH izdala garanciju preduzeću EP BiH za kredit kod realizacije ovog projekta. Međutim i taj prigovor je dobio sudski epilog jer je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da se ne radi o nedozvoljenoj pomoći iz prostog razloga što je EP BiH i garancije vlade debelo platila.

Da li se bojite da će BiH postati energetski ovisna zemlja iako je trenutno izvoznik struje. Na koji način biste izvršili tranziciju na zelenu energiju?

Sigurno je da će naša zemlja postati ovisna o uvozu električne energije ukoliko se hitno ne krene sa izgradnjom novih kapaciteta. Postojeći kapaciteti su stari po 40, 50, pa i 60 godina i zbog dotrajalosti ne mogu servisirati rastuće potrebe za energijom privrede i stanovništva, posebno uzevši u obzir da se u zimskom periodu sve veći broj domaćinstava počinje grijati koristeći električnu energiju. Svi termoblokovi ranije su potrošili planirani radni vijek, već remontovani kako bi im se radni vijek produžio za kraći period. Ne postoji mogućnost za efikasno remontovanje iz prostog razloga što su tehnologije potpuno zastarjele i ulazimo u fazu velike opasnosti od havarija u proizvodnji.

Osim toga veliki dio hidropotencijala naše zemlje i dalje je neiskorišten, sjetimo se samo propalog projekta izgradnje HE Vranduk koji je također krivicom Elektroprivrede BiH završio na međunarodnoj arbitraži i naravno izgubljen je. Direktna šteta je 40 miliona, a indirektna zbog neizgradnje tog objekta sigurno prelazi stotine miliona KM i nema ničije odgovornosti zbog toga. Korištenje brojnih hidro potencijala uz ulaganja u vjetro i solarne parkove dio je tranzicije koja nam predstoji, ali sa 20 posto energije iz obnovljivih izvora trenutno, put do 100% je veoma dug i skup. A energija nam treba već danas.

Šta očekujete u naredne tri godine po pitanju cestogradnje i izgradnje putne infrastrukture u BiH?

Očekujem da će se usporeno odvijati aktivnosti na već započetim projektima. Nova vlast nije u stanju osmisliti ni započeti niti jedan novi projekat.

Kako komentirate hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića?

Taj događaj pokazuje da je reforma pravosuđa u našoj zemlji propala. Skoro svi glavni tužioci koje smo do sada imali su na ovaj ili onaj način smijenjeni i procesuirani. Od Milorada Barašina, Gorana Salihovića itd. Pokazuje to i da se primjenjuju dvostruki aršini jer bivši predsjednik VSTV, a danas Dodikov savjetnik Milan Tegeltija biva "zamoljen" da podnese ostavku, a predsjednik Suda BiH Ranko Debevec biva uhapšen. Svaka buduća reforma pravosuđa mora podrazumijevati smanjenje ovlaštenja tužilaštava i vraćanje uloge istražnog sudije. Previše je spektakularnih hapšenja a premalo takvih sudskih epiloga zbog toga što ne postoji nikakva odgovornost za propale sudske procese. Takvo pravosuđe najviše služi za političke i druge obračune jer se pravosudnim procesima prekidaju politički tokovi i procesi trenutno bez obzira na konačni sudski epilog.

Kako ocjenjujete prvu godinu rada Vijeća ministara BiH?

Nikako. To je bila godina dana povuci - potegni između koalicionih parnera HDZ-a, SNSD-a i trojke. Konkretnih rezultate osim daljeg slabljenja države nema.

Na društvenim mrežama često kritikujete vladajuće stranke, šta im najviše zamjerate ?

Najviše im zamjeramo servilnost i popustljivost prema SNSD- u i HDZ-u, nedostatak bilo kakve vizije i dominantno borbu za fotelje. Na nižem nivou organizacije u negativnim praksama poput stranačkog zapošljavanja, nepotizma, vladajuće stranke ne samo da se ponašaju kao SDA koju su ranije gromoglasno kritikovali, nego su često i beskrupulozniji u primjeni svih negativnih praksi protiv kojih su se obećali boriti.

Kako komentarišete odnose s SDA nakon formiranja vlasti u USK?

SDA je svojom odlukom da sa strankama trojke formira vlast u USK, a izbaci NES, još jednom pokazala da je nepouzdan partner uvijek i svakome. Nadam de da će SDA uz DF, SBiH i NES ostati opozicija strankama trojke koje su obećale ogromne ustupke na štetu države svojim koalicionim partnerima, prije svega u vezi Izbornog zakona i Ustavnog suda.

Naredne godine su lokalni izbori, planirate li koalicioni nastup s drugim strankama?

Imamo potpisan koalicioni sporazum sa Narodnim evropskim savezom (NES), i dosta korektnu saradnju sa DF-om čijeg smo kandidata Željku Komšića podržali na izborima za Predsjedništvo BiH. Vjerujem da će postojati saradnja sa ovim strankama i na lokalnim izborima. Od općine do općine moguća je saradnja i sa nekim drugim strankama, ali svaka lokalna sredina ima svoje specifičnosti pa je još rano govoriti konkretnije na tu temu