vijesti
7

Semberskim "duhandžijama" u Bobar banci ostalo blokirano 511.000 maraka

Piše: G. D.
Sjetva duhana u Semberiji ove godine će biti pod velikim znakom pitanja, jer je preduzeću "Duvan" iz Bijeljine u Bobar banci ostalo blokirano 511.000 maraka.

Preduzeće "Duvan" jedno je od najvećih u Semberiji koje se bavi ovim poslom i koje u sezoni, pored 12 stalno zaposlenih radnika, tokom sezone angažuje trideset radnika na poslovima berbe duhana.

"Nakon prodaje zaliha duhana, prošle godine smo oročili dio slobodnih sredstava u Bobar banci, gdje nam je na dan proglašenja prinudne uprave ostalo zarobljeno 511.000 maraka. Rok za razgraničenje bio je 6. decembar, ali je desetak dana prije toga novac blokiran. Za nas su to veoma važna sredstva, jer smo planirali da ih investiramo u proljetnu sjetvu", rekao je direktor "Duvana" Svetozar Mihajlović.

Mihajlović kaže da uprava „Duvana“ nije očekivalo ovakav rasplet situacije sa Bobar bankom, jer su vjerovali da će biti izvršena dokapitalizacija banke i da će banka nastaviti da obavlja svoju redovnu aktivnost.

"Učinjeni su brojni propusti od strane uprave Bobar banke, ali i Agencije za bankarstvo RS. Privrednici i građani su dovedeni u izuzetno tešku situaciju i ovo će imati dugoročno loše posljedice, ne samo po naše preduzeće, već i po mnoga druga preduzeća i njihove radnike", kaže Mihajlović.

On smatra da je odluka o likvidaciji banke predstavljala ishitren i neodgovoran postupak i da će takva odluka dovesti do nepovjerenja klijenata u cjelokupan bankarski sistem.

Mihajlović je naveo primjere bijeljinskog "Elvaka" i Poljoprivrednog dobra "Semberija", istakavši da bi bilo dobro da se tim preduzećima odobre novi krediti od strane neke druge banke, da ta preduzeća vrate svoje obaveze Bobar banci i time pomognu deponentima da dođu do dijela svojih sredstava.