Ljekar Duško Ivić
0

Šef kluba DNS-a: Vlast u RS-u osniva agenciju za lijekove kako bi prikrila svoj kriminal

D. Be.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS i ljekar Duško Ivić poručuje da predloženi zakon o lijekovima, koji će se danas naći pred poslanicima, služi kao paravan vlasti da sakrije kriminal vezan za aferu "Kiseonik".

Ivić kaže da Dodik i SNSD predlažu samoubilačke poteze za Republiku Srpsku, sve u cilju skrivanja afera i kriminala.

"Svjesni su da predloženi zakon o lijekovima, koji uključuje osnivanje agencije za lijekove RS-a, neće u praksi zaživjeti. Podsjetit ću da je Agencija za lijekove Republike Srpske postojala do 2008. godine, a onda je u Parlamentu BiH, godinu kasnije, usvojen novi zakon kojim je osnovana Agencija za lijekove BiH, a ova u RS se ugasila. Za tu odluku su tada glasali Dodik, njegov partijski kolega Nikola Špirić i drugi. Dakle, Dodik je direktno podržao osnivanje Agencije za lijekove BiH koju bi sada da ukine", podsjeća Ivić u razgovoru za Srpskainfo.

Dodaje da se svi zakoni, onako kako se donose, tako i ukidaju. To, kako pojašnjava Ivić, konkretno znači da navedeni zakon, kojim je osnovana Agencija za lijekove BiH, može da ukine jedino Parlament BiH.

"Dakle, NSRS to ne može da ukine, što znači da će današnja posebna sjednica biti još samo jedna u nizu njih na kojima je donesen neki zaključak koji će ostati neispunjeni. Ja bi volio da se osnuje agencija za lijekove RS-a i svi poslanici bi to voljeli, kao i građani RS-a. Glasaću za to, iako unaprijed znam da je to zamajavanje javnosti i da od toga nema ništa. Želje su jedno, a mogućnosti drugo", ističe Ivić.

Navodi da bi za osnivanje agencije prvo trebalo obezbijediti zakonske pretpostavke, kako bi se ona osnovala na zakonit način. Ovako, kako kaže Ivić, agencija će postojati samo na papiru.

O novoj agenciji za lijekove danas bi trebala da raspravlja Narodna skupština RS na posebnoj sjednici na čijem dnevnom redu će se naći dvije tačke.