Evropski put BiH
68

Schmidt o najavi otvaranja pregovora sa EU: Ovo je početak procesa ključnog za budućnost BiH

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagovao je danas na najavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će preporučiti Evropskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH.
"Zahvalan sam na najavi predsjednice EK Von der Leyen da EU preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa BiH. Ovo je mogući početak procesa ključnog za budućnost i prosperitet BiH u EU porodici. Pružit ću punu podršku i suradnju u skladu sa dejtonskim mandatom", rekao je Schmidt.
Podsjećamo, Von der Leyen je danas u Evopskom parlamentu kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o našem EU putu.

"Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Evropskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH", kazala je von der Leyen.

Evropsko vijeće će 21. marta 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Evropske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.