vijesti
417

Sarajevo pomaže da se u Gazu vrati svjetlost

Piše: M. N.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Hiljade stanovnika Gaze ni danas nema redovno snabdijevanje električnom energijom. Veliki broj djece odrasta i školuje se u mraku.

Sarajevske općine Novi Grad, Stari Grad, Ilidža i Grad Sarajevo ujedinili su se kako bi donirali skromna sredstva narodu Gaze i pomogli da barem dio njih dobije rasvjetu. Danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva potpisan protokol između općina, Grada i Udruženja palestinske dijaspore u BiH kojim je donirano 38.250 KM.

"Ovo su skromna sredstva za pomoć stanovništvu u Gazi, domaćinstvima koja su pretrpjela velika razaranja i bez rasvjete su. Mi u Sarajevu znamo šta znači solidarnost. Bili smo pod opsadom više od 1.470 dana u proteklom ratu i živjeli smo u mraku, te smo morali od početka obnavljati svoje domove. Ovo je čin naše solidarnosti", rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Ovim novcem pomoći će se 400 domaćinstava koja će ovim činom dobiti rasvjetu. Projekat je pokrenut na inicijativu načelnika općine Novi Grad Semira Efendića.

"Mi smo imali akciju za Gazu kroz humanitarni broj i zahvalio bih se svim bh. građanima jer je sakupljeno 40.000 KM. Kupili smo ruksake za djecu i još neke stvari. Projekat rasvjete je bitan jer sam i sam bio u mraku. Ista je situacija u Gazi kao što je bila u Sarajevu. Nakon opsade 2006. godine uništeno je dosta toga i struje u Gazi je bilo između četiri i osam sati dnevno, nakon zadnje agresije struje ima 2-3 sata i većina porodica je u mraku. Ovaj novac će im pomoći da ljudi kupe akumulatore koje će puniti kada struja dođe kako bi kasnije mogla djeca učiti", rekao je Mohammad Hamad, predsjednik Udruženja palestinske dijaspore u BiH.

Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Ivo Komšić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, pomoćnica načelnika Općine Ilidža za finansiranje Azra Stambolić i predsjednik Udruženja Hamad.

"Ovo je skromni doprinos da napaćenim ljudima Gaze damo barem malo svjetlosti njihovim dušama i domovima", rekla je Stambolić.