Usvojena rezolucija
108

Šamar kolegama: Evropski parlament dao punu podršku Sj. Makedoniji i Albaniji

D. Be.
Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju u kojoj se navodi da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora na putu za članstvo u Evropskoj uniji čime je upućen šamar Evropskom vijeću nakon odluke da odgodi pregovore sa ove dvije zemlje.

Parlament je izrazio duboko žaljenje zbog neuspjeha da se postignu dogovori o otvaranju pregovora o pridruživanju EU sa obje zemlje na nedavno održanom samitu 17. i 18. oktobra.

Sadržaj rezolucije je usvojen sa 412 glasova "za", 136 "protiv" i 30 suzdržanih.

Zastupnici Evropskog parlamenta su izrazili razočarenje potezom Francuske, Danske i Holandije da blokiraju odluku uz poruku da su Albanija i Sjeverna Makedonija uložile značajne napore posljednjih godina kako bi ispunile kriterije EU za početak pregovora za članstvo u EU.

Hvaleći napore Sjeverne Makedonije za rješavanje teških bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama, zastupnici EP-a također su pozdravili nedavne reforme pravosuđa u Albaniji.

Većina zastupnika u Evropskom parlamentu je naglasilo da je "ne odlučivanje" čelnika EU strateška greška, koja šteti kredibilitetu EU i šalje negativnu poruku drugim mogućim zemljama kandidatima. Također bi mogla omogućiti drugim stranim akterima, čija aktivnost možda nije u skladu s vrijednostima i interesima EU, da se usko sarađuju i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom.

Smatra se da reforma procesa proširenja EU, koju zagovaraju neke zemlje, ne bi trebalo da ometa Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koji već ispunjavaju zahtjeve da se procjenjuju prema vlastitim zaslugama i objektivnim kriterijima, a ne sude po domaćim političkim programima u drugim zemljama, kaže se u tekstu.

Zastupnici su pozvali zemlje članice EU da se ponašaju odgovorno prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji i da na sljedećem sastanku donesu jednoglasnu pozitivnu odluku. Navodi se da bi Evropski parlament trebao pojačati svoje aktivnosti podrške demokratiji kako bi osigurao da nacionalni parlamenti na Zapadnom Balkanu igraju svoju ulogu kao pokretača demokratskih reformi, dodali su.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli ponovio je svoje mišljenje da je ne davanje datuma za pristup Sjevernoj Makedoniji i Albaniji bila greška, i da se velika većina EU zalaže za odluku.

Najveće grupe u Evropskom parlamentu izrazile su razočaranje zbog neuspjeha Vijeća Evrope da podrži ove dvije zemlje na njihovom putu ka članstvu u EU. Evropska narodna stranka navela je da žali što su neke države članice EU blokirale pregovore o pristupanju sa Skopljem i Tiranom.

"Moramo priznati njihove napore i otvaranje razgovora bilo bi poticaj za nastavak potrebnih reformi za daljnju provedbu vladavine zakona, jačanje pravosuđa, borbu protiv korupcije, poboljšanje susjedskih odnosa i garanciju nezavisnih medija. U pitanju je naša vjerodostojnost u regiji “, rekao je predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Nakon sastanka Evropskog vijeća koji je održan prošle sedmice, lider grupe za istraživanje i razvoj Iratxe Garcia rekao je da EU gubi prednost i kredibilitet kad ne uspije otvoriti pregovore s dvije države koje su obavile sve reforme koje su od njih tražile.

"Makedonci i Albanci očekuju od nas više. Žao mi je što je Vijeće blokiralo otvaranje pregovora. Naša politička grupa će zadržati pritisak da tu odluku preokrene", kazao je Garcia.