Niz spornih izjava
211

Ruska ambasada o Dodikovoj dodjeli ordena Putinu: Jedva smo čuli slabo "pištanje" iz OHR-a

M. G.
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosi i Hercegovini oglasili su se povodom kritika zbog Dodikove dodjele ordena Republike Srpske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.
Iz ruske ambasade su saopćili da "među različitim komentarima na odluku o odlikovanju Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici jedva su čuli slabo pištanje iz Ureda Visokog predstavnika".

"Njegova takozvana reakcija samo potvrđuje tu činjenicu, da je Ured Visokog predstavnika postao apsolutno nekompetentan, impotentan te irelevantan", saopćili su iz Ambasade Rusije.

Dodali su da se Ured Visokog predstavnika "bavi svačijim poslom osim striktnog poštovanja svog direktnog mandata, a koji proizlazi iz Dejtonskog Mirovnog sporazuma".

"Posebno patetično zvuče pouke OHR-a u sferi morala. Neizmjerno bi doprinio moralu kad bi se zatvorio u najskorije vrijeme i na takav način bi oslobodio Bosnu i Hercegovinu zagušljivih kandži vanjskog prorektorata", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik danas je odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za "patriotizam i ljubav prema RS-u".