Regija
0

Zvaničnici Srbije tvrde da nema blokade u pregovorima sa EU

SRNA
Tanja Miščević (Foto: Telegraf.rs)
Tanja Miščević (Foto: Telegraf.rs)
Na dnevnom redu Radne grupe Vijeća EU još nije bilo pitanje otvaranja poglavlja 23 u pregovaračkom procesu pristupanja Srbije EU, rekla je šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Hrvatski "Večernji list" tvrdi, pozivajući se na izvor u Vijeću Evrope, da je Hrvatska blokirala Srbiju u pregovaračkom procesu pristupanja EU jer je izostao zvanični stav Zagreba o otvaranju 23 poglavlja /koje se tiče vladavine prava/, te da je ova tačka dnevnog reda skinuta sa sjednice Radne grupe.

Miščevićeva je navela da nisu tačni navodi hrvatskog lista jer se pitanje otvaranja poglavlja 23 još nije našlo na dnevnom redu, ali da očekuje da će biti na redovnom sastanku radne grupe u petak.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač je u nekoliko navrata najavio da Hrvatska neće dati saglasnost za otvaranje 23. poglavlja dok Srbija ne pristane na tri uslova.

Prvi uslov je poštivanje manjinskih prava, drugi je puna saradnja s Tribunalom u Haagu, a treći je ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.