Prvi put nakon više godina
0

Zvanični Beograd i Priština počinju direktne pregovore

SRNA
U Briselu danas, pod pokroviteljstvom EU, počinju direktni razgovori Beograda i Prištine, kada će dvije delegacije sjesti za isti sto da bi, prvi put poslije mnogo godina, krenule s mrtve tačke u utvrđivanju zajedničkih interesnih zona.

Kako je najavljeno iz Beograda, prve teme u dijalogu s Prištinom bit će pitanja katastra, carinskih pečata Unmik Kosovo po Rezoluciji 1244, predsjedavanje CEFTA, telekomunikacije i aviosaobraćaj.

Šef srpskog tima Borko Stefanović rekao je da će ovo biti "dugi i teški razgovori puni teških momenata", ali da će se truditi da rješenja budu adekvatna i da pomognu Srbima na Kosovu i Metohiji.

On očekuje da  počne razgovor o konkretnim temama koje se, prije svega, odnose na poboljšanje života ljudi na Kosmetu.

Delegacija Beograda, u kojoj su osim šefa tima i eksperti za svaku od tema, kreće put Brisela s optimizmom i spremljenom platformom i poručuje da neće biti odstupanja od državnih interesa zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Stefanović ne isključujući mogućnost da će i kosovski Srbi biti uključeni u pregovarački tim.

S druge strane, na Kosovu, osim imena vođe tima Edite Tahiri, uopšte nisu utvrdili mnogo toga, a kosovska skupština je pozvana da tek danas izda odobrenje za početak razgovora, iako još nije objelodanjena ni pregovaračka platforma.
Tahiri je za "Danas" rekla da će delegacija Kosova razgovore s Beogradom voditi u kreativnom i pozitivnom duhu i da očekuje da će se srpska strana uključiti u zajednički, konstruktivni doprinos nastojanju da se "ostavi za sobom remetilačko nasljeđe iz bliže i dalje prošlosti".

Ona navodi da će se u predstojećem dijalogu u Briselu isključivo razgovarati o tehničkim pitanjima, bez zadiranja u pitanja nezavisnosti, suvereniteta, nedjeljivosti i teritorijalnog integriteta Kosova.

"Perspektiva ovog srpsko-kosovskog dijaloga zavisi od stvarne opredijeljenosti naše dvije zemlje za evropsku perspektivu. To je presudan faktor koji će stimulisati obje strane da budu konstruktivne i da budu opredijeljene za razrješavanje pitanja koja će biti na dnevnom redu u Briselu", rekla je Tahiri.

Za razliku od pregovora vođenih u Beču, novi krug dijaloga, vodiće se isključivo uz posredovanje EU, ali i uz prisustvo SAD, čemu se protivi Srpsko nacionalno vijeće sa sjevera Kosmeta koje traži da u dijalogu kao punopravni akteri učestvuju i predstavnici UN i Rusije.

Poznat je samo okvirni pravac za dijalog u kome EU insistira na razgovorima o konkretnim svakodnevnim pitanjima koja će olakšati svakodnevicu građanima i povesti cijeli region ka EU.