Ponovili stav
64

Zvanična Moskva pružila podršku Srbiji: Mi smo bratski narod, Kosovo i dalje smatramo srpskim

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko povodom godišnjice invazije na Ukrajinu dao je opširan intervju za srbijanske medije u kojem se dotakao i mnogih drugih tema.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu ocijenio da se na Srbiju zbog principijelnog stava da Rusiji ne uvede sankcije vrši do sada "neviđen pritisak".

Na pitanje kako vidi to koliko je na vanjskopolitičku poziciju Srbije uticao stav da Moskvi ne uvede sankcije, podsjeća da je Srbija bila izložena stalnim pritiscima još od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Sada je taj pritisak u porastu i neviđen je zbog principijelnog stava i izdržljivosti koju Srbija i predsjednik Srbije pokazuje, i mi to razumijemo“, rekao je on.

Dodao je da je želja Zapada da priča sa Beogradom samo o dvije stvari – sankcijama protiv Rusije i Kosovu, a traže ustupke od Srbije.

Na pitanje da li Srbija biti uvjerena da Moskva neće mijenjati stav po pitanju nezavisnosti Kosova, on kaže: “Apsolutno”.

“Stav je u sklopu naših bratskih odnosa, a drugo je da je Rusija posvećena međunarodnom pravu i smatra da je Rezolucija 1244 VS UN temelj za rješavanje kosovskog pitanja“, naveo je ambasador Ruske Federacije.

Kaže da je ruski stav o nepriznanju Kosova isti kao što je i bio.

“Tu se ništa ne mijenja, nastavlja se naša saradnja oko Kosova u međunarodnim institucijama, prije svega u Vijeću sigurnosti UN, čija je Rusija stalna članica.”