|

Zubčić nakon što je prepravio ksenofobni grafit u Zadru: Svi smo zakazali kao društvo

Zubčić nakon što je prepravio ksenofobni grafit u Zadru: Svi smo zakazali kao društvo
10
L. K.
17.10.2019. u 14:20
15
komentara
10

dijeljenja
Zubčić nakon što je prepravio ksenofobni grafit u Zadru: Svi smo zakazali kao društvo
"Da, opet sam prepravio grafit. Ide li vam to na živce? E, pa baš mi je drago", riječi su koje je Jure Zubčić napisao na svom Facebooku uz fotografiju grafita "Ubi Srbina" koji je prepravio u "Poljubi Srbina". Cijela situacija odigrala se u Zadru, samo devet mjeseci nakon što je on priveden zbog prepravljanja identičnog grafita.
O Zubčiću su pisali regionalni mediji, njegov čin otpora nacionalizmu i mržnji oduševio je sve susjedne države Republike Hrvatske. Sve je počelo u januaru, kada je grafit "Ubi Srbina" prepravio u "Poljubi Srbina". Tada je rekao da je to uradio jer ne trpi govor mržnje te kako je umjesto toga mnogo ljepše gledati i pisati poruke o ljubavi.

Podnesena je kaznena prijava protiv mene zbog uništavanja tuđe imovine zbog dopisanog slova "Lj" te sam danas povodom...

Posted by Jure Zubčić on Thursday, January 10, 2019

Uskoro je priveden na ispitivanje na policiju, o čemu je pisao na svom Facebook profilu. Usput je pozvao onoga ko ga je prijavio da istupi i objasni da li bi isto tako prijavio i osobu koja je napisala prvobitnu verziju grafita.

Tada nije kažnjen, priča nam Zubčić. Pompa u vezi s cijelim događajem se smirila, Zubčić je nastavio živjeti normalnim životom. To jeste, sve dok mu nedavno poznanici nisu ukazali na još jedan trag mržnje koji je ostavljen u Zadru.Zubčić je gradski vijećnik SDP-a u Hrvatskoj, od januara do danas nije učestvovao u akcijama prepravljanja grafita, ali jeste upozoravao i skretao pažnju javnosti na probleme u gradu. Jedan od tih problema, kaže, je i velika količina govora mržnje.

"Puno je veći problem što policija i vlast ne rade ništa kako bi spriječili širenja govora mržnje. Prema meni je policija bila fer, jer su me morali pozvati po anonimnoj prijavi. Nakon što sam jučer prepravio još jedan grafit, ne očekujem nikakve posljedice, niti ih se bojim ako bi se eventualno desile", kazao je Zubčić za Klix.ba

Da, opet sam prepravio grafit.Ide li vam to na živce? E pa baš mi je drago. Mislite da nište drugo ni ne znam? E pa...

Posted by Jure Zubčić on Wednesday, October 16, 2019

Dodaje kako ga gnjev "anonimnih heroja" ne dotiče te kako ih poziva da se prestanu skrivati u sjeni anonimnosti i izađu na ulice i izjave sve što misle naglas.

"Ne znam kako izgledaju ljudi koji to pišu, ali pretpostavljam da se radi o mlađim ljudima. Nažalost, današnja omladina je zadojena mržnjom i tu smo kao društvo u cijeloj regiji zakazali", zaključio je.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...