Reakcije iz Hrvatske
410

Zoran Milanović: Presuda će biti duhovna hrana za političare u Sarajevu

Klix.ba
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Republike Hrvatske Zoran Milanović oglasio se nakon današnje odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju "Prlić i ostali" rekavši kako očekuje da će određene politike i političari, prije svega u BiH, tu odluku pokušati instrumentalizirati, prenose hrvatski mediji.

"To nije, nažalost, u interesu naroda koje te stranke predstavljaju, niti je u interesu Hrvatske i BiH, ali to Hrvatsku ne treba previše brinuti", rekao je Milanović novinarima nakon današnjeg predstavljanja programa Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomatije Dag Hammarskjöld, javljaju mediji u Hrvatskoj.

Milanović je odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) tokom rata u BiH, a koji je Žalbeno vijeće Suda u Hagu danas potvrdilo. Lider SDP-a potom je prokomentarisao i kako će presuda Prliću i ostalima utjecati na političare u BiH.

"Vidim da i dalje ostajemo u zatvorenom krugu u kojem se neki ljudi love za vlastiti rep. To će sada opet biti duhovna hrana za određene političke krugove u Sarajevu i bošnjačkoj politici. Zar nije dovoljna činjenica i priznanje da su Bošnjaci najveće žrtve tog rata u svakom pogledu. Ne vidim da je za to krivac bila Republika Hrvatska, uz neke greške koje je radila, ali nikakav udruženi zločinački poduhvat. To je izmišljotina", kazao je Milanović.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju danas je potvrdilo kako su politički i vojni lideri tzv. Herceg-Bosne 90-ih učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a koji je imao za cilj etničko čišćenje dijelova BiH.