Govorio i o BiH
1.4k

Zoran Milanović: Ne mogu shvatiti da Hrvat ili Hrvatica može biti za Trumpa pored Bidena

B. R.
Zoran Milanović: Ne mogu shvatiti da Hrvat ili Hrvatica može biti za Trumpa pored Bidena (Foto: EPA-EFE)
Zoran Milanović: Ne mogu shvatiti da Hrvat ili Hrvatica može biti za Trumpa pored Bidena (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorio je o izboru demokrate Joea Bidena za američkog predsjednika i odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Smatra da je Biden 90-ih godina prošlog vijeka, kako je rekao, otvoreno govorio istinu o agresiji bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića na ovim prostorima.

"Sad vidim nervozu da je on neprijatelj Srba. Kladim se da nije. Prvi sam put za njega saznao 90-ih kada sam bio diplomat i pratio ono što govori. On je bio na strani istine i činjenica, a tek onda na strani Hrvatske", dodao je.

Bidenovu pobjedu je nazvao pobjedom "razumne strane" i drago mu je zbog toga. Za njegovog protukandidata, republikanca Donalda Trumpa je kazao da bi "mogao završiti tamo gdje je došao, u polusvijet".

"Bogati polusvijet, ali polusvijet", rekao je i istakao da ne očekuje nerede u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema riječima Milanovića, ne zna zašto je slovenski predsjednik Janez Janša čestitao Trumpu na pobjedi odmah nakon izbora.

"Da Hrvat ili Hrvatica uz Bidena može biti za Trumpa, to ne mogu shvatiti. A posebno ne one koji su deklarirani vjernici i ljudi pijeteta. Pa kako možeš glasati za tog čovjeka i kako možeš biti protiv Bidena koji se u najtežim trenucima hrvatske historije ponašao onako kako nama odgovara", naglasio je.

Osvrnuo se na svoja očekivanja o Bidenovoj politici prema Bosni i Hercegovini, pa je tom prilikom spomenuo odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

"Vidim da je u Sarajevu bila velika fešta zbog pobjede Bidena, nadam se da nije samo iz pakosti prema Srbima koji su bili za Trumpa. Mislim da su i jedni i drugi na krivom putu. Hrvatska će podržavati Bosnu i Hercegovinu kakva jeste, to je Dejtonska Bosna i Hercegovina. Dalje od toga ne vidim i ne usudim se gledati i ne želim gledati. Nema dalje od toga. U ratu niti je bošnjačka strana izvojštila unitarnu građansku, šatro Bosnu i Hercegovinu kakvu bi njezini lideri željeli, niti je hrvatska strana uspjela postići to da hrvatska komponenta bude izdvojena", poručio je i dodao da je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) spašavalo "glave potencijalnim žrtvama u Bihaću i okolici".

U intervjuu za Večernji list je izjavio i to da je prethodno konstatirano činjenica "veća od Velebita".