Regija
2

Zoran Milanović: Ćirilicu vraćamo našom voljom, a ne pod pritiskom

Anadolja
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Na početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Milanović osvrnuo se na dva aktuelna problema, to su ćirilica, dvojezičnost u Vukovaru i slučaj Perković, tj. sukob s Evropskom komisijom.

Milanović je rekao da razumije emocije koje su ovih dana iskazivane u Vukovaru, ali je naglasio kako nije vrijeme za emotivno ponašanje:

"Želimo se ponašati prema višim standardima, činimo to bez ičijeg pritiska, bez vanjske sile i faktora. Evropska komisija se ogradila od ovoga“.

Uvođenje dvojezičnosti u Vukovar premijer je nazvao "završetak jednog procesa našom voljom“.

"Hrvatska je majka svih građana, bez obzira na pismo i naciju“, zaključio je Milanović.

Dodao je kako je najveći poraz onima koji ne vole Hrvatsku doći i vidjeti dvojezične natpise s grbom Republike Hrvatske.

O slučaju Perković i evropskom nalogu za hapšenje premijer je rekao kako se nikoga ne skriva i kako će svi koji su krivi biti tretirani pravosudno.

"Oni koji su tjerali lisicu, istjerat će zvijer. Svi koji su čuvali tajne sklonili bi ove postupke iz Hrvatske da se o tome ne bi govorilo“, rekao je premijer Milanović, dodavši:

"HDZ je rekao da nema nezavisnosti pravosuđa, ja bih se na njihovom mjestu odrekao hrvatskog državljanstva. Vjerujem u hrvatski pravosudni sistem naš zadatak je da ovo kapitalno unutarnje političko pitanje (slučaj Perković, op.a.) riješimo unutar Hrvatske. Neki iz oporbe žele ovaj slučaj gurnuti što dalje od očiju hrvatskih građana“.

Na sjednici Vlade raspravljat će se o dnevnom redu na kojem je pitanje osnivanja centra za reviziju lažnih invalidnih mirovina.