Osvrt na migrantsku krizu
58

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

V. K.
Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su problemi prouzrokovani prije svega nefunkcionalnošću vlasti u BiH.

Kada je riječ o problemima sa migrantima koji se protežu od Slovenije pa sve do BiH, Milanović je rekao kako je njegov stav o ovom pitanju poznat.

"Prošlo je osam godina kako je bio najveći talas migranata. Moj stav je tada bio svima poznat i to bih ponovio, ali se ne bih više vraćao. U međuvremenu, počelo se to zloupotrebljavati i problem je kako to BiH radi i vodi. Slovencima se nema šta zamjeriti. Naša policija radi što može i više od toga ne smije. Čuvaju državnu granicu. Nema Evrope bez granica", rekao je Milanović.

Nakon toga, osvrnuo se na situaciju u BiH u kontekstu kontrolisanja migracija.

"Bosna i Hercegovine je problem jer ne funkcionira. Jedini način da se to riješi jeste da se BiH što prije treba integrisati u Evropsku uniju. Tretira se kao kolonija i pacijent na aparatima. Ne daju im da dišu. Hajde da ih probamo dublje inkorporirati u naš sistem. To je Hrvatskoj važno jer je BiH u 'stomaku' Hrvatske, a nije Hrvatska", ističe Milanović.

Na kraju, Milanović je uporedio trenutni status BiH sa Ukrajinom.

"Ako Ukrajina može biti kandidat, BiH je već trebala biti u Evropskoj uniji. Tamo živi puno Hrvata. Cijela država nema više od 2.600.000 ljudi. To EU ne može probaviti i uključiti u svoj sistem? Vidjeli biste kako bi se stvari promijenile i kako bi manje bilo migranata. Potpuno je moguće. BiH u EU za godinu. Koga će to ugroziti?", zaključio je Milanović.