U Srbiji troje mrtvih
0

Zimsko nevrijeme zahvatilo Balkan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri osobe umrle su od smrzavanja a deseci su prisilno ostali na autoputevima u Srbiji u petak nakon što su veliki dijelovi Balkana zahvaćeni obilnim snijegom i teškom zimom. U istočnom gradu Požarevcu, stariji par se smrznuo, a jedan čovjek je poginuo u planinskoj regiji Sjenice na jugozapadu zemlje, saopćila je policija, javio je Reuters.

Temperature su u nekim krajevima pale čak i na minus 15 stepeni Celzijevih.

Dijelovi autoputa koji povezuju prijestolnicu Beograd i južni grad Niš zatvoreni su, a udaljena sela u centralnoj Srbiji odsječena su od svijeta već treći dan.

Putevi koji povezuju Beograd s rumunskom granicom također su zatvoreni za saobraćaj, saopćilo je Automoto društvo Srbije.

U susjednoj Crnoj Gori, deseci lokalnih cesta ostali su zatvoreni za saobraćaj, dok su ekipe za opravke nastavile s radom nakon skoro 48 sati na obnovi snabdijevanja strujom jadranske luke Bara i Ulcinja u blizini albanske granice.

Najveći crnogorski aerodrom u Podgorici ponovo je otvoren za saobraćaj, prvi put u dva dana.

Hrvatski mediji javili su da su neke ceste u planinskim područjima zatvorene, a teške bure prekinule su trajektni saobraćaj između kopna i nekih jadranskih otoka.

U sjevernoj Albaniji, lavina je blokirala 13 automobila u četvrtak, dok je vlada koristila helikoptere da evakuira bolesnike iz udaljenih područja.

Vlasti na Kosovu okrivile su snijeg i niske temerature za stotinjak saobraćajnih nesreća u protekla 24 sata, od kojih je 16 rezultiralo povredama.