Regija
3

Zilkić: Zukorlić najgrublje narušava Ustav Islamske zajednice

SRNA
Adem Zilkić
Adem Zilkić
Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je danas da je najava muftije Muamera Zukorlića da će biti kandidat za predsjednika Srbije najgrublje narušavanje Ustava Islamske zajednice i da nije nezabilježena u novijoj istoriji sekularizma.

On je objasnio da Ustav Islamske zajednice zabranjuje pravo bilo kom velikodstojniku, posebno u Srbiji i u Evropi, da se dok je pod odorom pozicionira na političku funkciju.

"Kandidovanje Zukorlića je čin kojim je on izašao iz Islamske zajednice i time prestao da bude sandžački muftija. Time je otklonjen glavni razlog nejedinstva Islamske zajednice u Srbiji", rekao je Zilkić Tanjugu.

Zilkić je pozvao sve imame, profesore i učitelje da, kako je rekao, dođu kako bi se zajednički dogovorili i trajno riješili sve razloge koji su uticali na podjele u toj vjerskoj zajednici u organizacionom i svakom drugom smislu.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović kaže da je najava Zukorlića da će biti kandidat na predsjedničkim izborima "bruka i sramota" za Islamsku zajednicu i vjernike kojima bi trebalo da služi.

"Nezamisliva i skandalozna odluka. Bolesna ambicija muftije da bude sve, da ima sve, dovela ga je dotle da se, kao verski lider kandiduje za predsednika Srbije", naveo je Omerović i dodao da je Zukorlić ovim činom dokazao da mu je "najbitnije da uzme novac iz budžeta jer toga mu nikad nije dosta".

Predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije Muamer Bačevac ocijenio je da bi najavljena kandidatura Zukorlića za predsjednika Srbije da nije smiješna bila tragična.
"Kandidovanjem za predsednika Srbije Muamer Zukorlić je jasno pokazao da želi da zbuni i razbije sandžačke Bošnjake. I onim malobrojnim koji su mu verovali, sada je definitivno jasno ko je on i zbog čega već dve godine širi jezik mržnje unutar svog sopstvenog naroda", rekao je Bačevac na konferenciji za novinare.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da najava Zukorlića da će se kandidovati na izborima za predsjednika Srbije nije iznenađenje i da ne postoji formalna ili stvarna prepreka toj kandidaturi.

Ističući da postoji više razloga zašto se Zukorlić u ovom trenutku odlučio za kandidaturu, Vukadinović navodi da muftija, između ostalog,  ovim želi da pogura svoju političku opciju na predstojećim, prije svega lokalnim, izborima u Sandžaku.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je danas da će se kandidovati za predsjednika Srbije na predstojećim izborima koji će biti održani 6. maja.

"Moja kandidatura zasnovana je na uvjerenju da su država i društvo na ivici propasti i ja ću ponuditi autentičan program spasa prihvatljiv za sve građane Srbije", rekao je Zukorlić na konfereniciji za novinare u Novom Pazaru.