Regija
0

Zilkić se poslije šest godina želi sresti sa Zukorlićem

FENA
Zukorlić i Zilkić
Zukorlić i Zilkić
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića na razgovor kako bi riješili sva sporna pitanja, poručujući kako čvrsto vjeruje da je mir između dvije islamske zajednice nadohvat ruke.

Zilkić je izjavio da se Zukorlićem nije sreo od decembra 2006. godine i da to smatra svojom velikom pogreškom.

"Svako traganje za rješavanjem problema, bez sudjelovanja dvije upravljačke strukture - Mešihata i Rijaseta, nije moguće. Toga sam svjestan, a trebalo bi i on biti. I ovu priliku koristim da ga pozovem da sjednemo i sva sporna pitanja riješimo na islamski način", kazao je Zilkić, prenio je Tanjug.

On je dodao da bi čak bio spreman napustiti Srbiju ukoliko bi to bila garancija ujedinjenja islamske zajednice. Zilkić je istaknuo da je Zukorliću u više navrata slao pozive na razgovor, ali da nijednom nije dobio odgovor.

Ovrćući se na peticiju o pomirenju koje su potpisali pojedini članovi obje islamske zajednice, Zilkić je rekao da je ta inicijativa ne doprinosi ni pomirenju, ni ujedinjenju.

"Oni ne teže ujedinjenju, nego potiranju obje islamske zajednice. Radi se o interesnoj grupi koja je zacrtala svoje ciljeve da ovlada islamskom zajednicom na nekonvencionalan način, rušilačkim pothvatima. Zbog toga se sve njihove aktivnosti događaju u tajnosti i, čak, izvan granica ove zemlje", rekao je Zilkić.

Te interesne grupe vođene su, kako smatra, inicijativom iz Turske, s tim da je "prethodnu inicijativu vodila zvanična diplomacija te države, a sada je to prepušteno vjerskim institucijama".

"U odnosu na prethodnu inicijativu, nema ništa novo, samo je način izvođenja drukčiji. Svako miješanje sa strane, dolazilo iz Turske ili Sarajeva, ukoliko nije institucionalno i nema jednak pristup objema opcijama, ne forsirajući bilo koga u razgovorima, nije dobro", smatra Zilkić.