{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava obilježili godišnjicu pada Vukovara

A
18.11.2015. u 17:33
416
43
Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava obilježili godišnjicu pada Vukovara
416
Povodom dvadesetčetvorogodišnjice zločina u Vukovaru, NVO Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava organizovale su mirovnu akciju u centru Beograda, kako bi, prema riječima Staše Zajović kao što to i svake godine rade, podsjetile na jedan od najstravičnijih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tj. pad Vukovara, javlja Anadolu Agency.
"Vukovar je simbol ubijanja grada i ljudi i mi ovom prilikom takođez zahtijevamo odgovornost na mnoštvo nivoa. Prije svega države Srbije i vojske Srbije koja mora da otvori arhive da bi se saznala sudbina nestalih hrvatskih zarobljenika, civila i vojnika", rekla je u izjavi novinarima Staša Zajović, koordinatorka NVO Žene u crnom.

Ona je dodala i da zahtijevaju da se sazna i istina o koncentracionim logorima po Srbiji, budući da se zna da je oko deset hiljada hrvatskih zarobljenika nakon pada Vukovara bilo deportovano po raznim logorima.

"Sve retoričke izjave o pomirenju su apsolutno neosnovane, uvreda su prije svega za porodice nestalih, za žrtve, a i za nas koji tražimo istinu, pravdu i obeštećenje, simboličko i svako drugo. Mi smatramo da se o konceptu pomirenja bez odgovornosti, prije svega države, odnosno zločinačkog režima prethodnog, koji je izvršio zločine u Vukovaru, apsolutno ne može govoriti o bilo kakvom pomirenju", navela je Zajović.

Kako je rekla, organizacija kojoj pripada, smatra i da je "sramno postupanje Haškog tribunala za zločine u Vukovaru, zato što su sramno niske kazne, zato što oni koji su planirali zločine nisu kažnjeni i zato što je potrebno da se uvedu nove vrste kažnjivosti, u ovom slučaju za organizovan zločin".

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, istakla je da je cilj ove akcije prvenstveno taj da se podsjeti na "nešto što je ovdje zakopano i na neki način zaboravljeno".

"Međutim, ovdje rat još uvijek traje, ne samo za interpretaciju onoga što je bilo, nego i posljedica koje se tiču nestalih, ranjenih, ogromnih posljedica tog rata, koje su ostale na cijelim društvima, a o kojima niko ne brine", rekla je Biserko.

Za dva dana aktivistkinje Žena u crnom i Helsinškog odbora za ljudska prava otputovat će u Vukovar gdje će odati počast žrtvama, a istovremeno će održati i historijski čas za 200 učenika iz svih krajeva Hrvatske.

Skup u Beogradu obezbjeđivala je policija, a sem par loših komentara, završio se bez većih incidenata. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: