Željko Kerum i njegovi zamjenici neće na gay pride u Splitu

F
FENA
18.3.2012. u 10:47
0
20
Željko Kerum i njegovi zamjenici neće na gay pride u Splitu
0
Željko Kerum i njegovi zamjenici neće na gay pride u Splitu Željko Kerum (Foto: Arhiv)
Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su kasno sinoć zajedničkim saopćenjem izvijestili da neće prisustvovati ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. juni, reagirajući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića u kojoj je rekao da bi na Split Prideu trebali učestvovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik.
"Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku", navodi se u zajedničkom saopćenju troje splitskih čelnika.

Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, "bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca".

"Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time ko bi trebao učestvovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom", navodi se u zajedničkom saopćenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković.

Podsjećajući da ministar u "Slobodnoj Dalmaciji" u vezi prošlogodišnjeg Split Pridea kaže "da prošlogodišnja sramota traži odgovor drugačijeg Splita koji ne poziva na ubijanje različitosti" splitski čelnici postavljaju Ostojiću pitanje o tome što je s 'ubijanjem različitosti' kad mladi završe u bolnici jer ne govore istim naglaskom.

"Može li ministar, za promjenu, reći što je sam napravio da građani budu sigurniji i što je učinio da spriječi 'ubijanje različitosti' umjesto da drugima govori šta bi trebali raditi", navode oni u saopćenju dodajući da se različitost ne brani govoreći "ko bi s kim trebao hodati pod ruku".

"Nije ministrov posao da slaže povorku nego da stvori uvjete u kojima će se građani osjećati sigurno, u kojima će moći bez straha izaći iz kuće i moći bez straha govoriti svojim jezikom bez obzira u kojem se kraju Hrvatske nalazili", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: