Regija
7

Združena vojna vježba Rusije i Srbije ove jeseni

FENA
Ruska vojska (Foto: AFP)
Ruska vojska (Foto: AFP)
Vojske Rusije i Srbije održat će ove jeseni združenu vojnu vježbu, najavili su u ponedjeljak beogradski mediji.

"Pripadnici Kopnenih snaga Vojske Srbije i vojnici zračno desantnih jedinica Oružanih snaga Rusije održat će na jesen vojnu vježbu u Srbiji", piše list "Politika" pozivajući se na izvore u srbijanskom ministarstvu obrane.

"Bit će to prva vježba vojski Srbije i Rusije na toj razini", navodi ovaj list i dodaje da su već u toku procesi "planiranja i usuglašavanja pojedinosti u vezi s detaljima vojne vježbe".

"Politika" piše da za ovu vježbu "u međunarodnim diplomatskim i vojnim krugovima vlada velik interes" te ocjenjuje da će se "obavijesti o detaljima vježbe najvjerojatnije pažljivo dozirati javnosti".

"Srbija je poslije izbijanja krize u Ukrajini jedina država u Evropi čija vojska održava vježbe s postrojbama i Sjedinjenih Američkih Država i Rusije", konstatira list navodeći ocjene vojnih analitičara da je riječ o "prvoj vojnoj vježbi Rusije i Srbije u povijesti" u kojoj će biti predstavljene elitne ruske zračno-desantne snage.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocjenjuje da će s ruske strane to biti 106. zračno-desantna divizija kojoj bi na srpskoj strani ekvivalent bila Specijalna brigada Vojske Srbije čiji je dio i elitni 63. padobranski bataljon.