Regija
0

Zbog trovanja u Beogradu hospitalizovano 13 učenika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Trinaestoro djece iz Osnove škole "Stevan Sremac” u beogradskom naselju Borča danas je hospitalizovano zbog stomačnih tegoba. Učenici su zatražili pomoć nakon velikog odmora, kada su konzumirali hranu i voćne sokove iz pekare u krugu škole.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dječju zaštitu Beograda saopšteno je da uzrok stomačne infekcije nije ishrana koju je organizovao Grad Beograd, već individualna odluka škole da izda dio prostora privatnoj pekari.

Za sada se, prema tvrdnjama roditelja djece, pretpostavlja da je uzrok trovanja voćni sok.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić posjetio je danas učenike iz Borče, koji su hospitalizovani poslije stomačnih problema u Institutu za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić".

Ministar Verbić, koji je na tu dužnost stupio jučer, je poslije razgovora sa učenicima i roditeljima izjavio da nadležne službe već preduzimaju mjere predviđene u takvim situacijama, kao i da se ovakvi propusti ne smiju ponavljati.

U Institutu za majku i dijete hospitalizovano je 12 učenika, dok je jedan učenik smješten u bolnicu "Dr. Olga Popović Dedijer".

Zdravstveno stanje, prema riječima ljekara, je stabilno i ne očekuje se pogoršanje, a angažovane su i epidemiološke službe.

Sa učenicima su i njihovi roditelji koji od zdravstvenog osoblja dobijaju pravovremene informacije i imaju dobru saradnju sa ljekarima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Osnovnu školu "Stevan Sremac" u Borči posjetio je i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ljubiša Antonijević.

On je rekao da su na licu mjesta bile inspekcije Gradskog zavoda za javno zdravlje, kao i veterinarska i sanitarna inspekcija, koje su izvršile neposredan inspekciji pregled objekta u kome je vršena prodaja pekarskih proizvoda i sokova.

Prema riječima Antonijevića, naloženo je zatvaranje objekta do nalaza inspekcijskih službi. 

Također, školu je obišla i prosvjetna inspekcija, kao i inspekcija gradskog Sekretarijata za sanitarno preventivnu zaštitu, kao i epidemiološka služba Doma zdravlja "Palilula".

Na osnovu zahtjeva Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, naloženo je da se izvrši i vanredan inspekcijski pregled u objektima brze hrane koji se nalaze u blizini škole. 

Uzrok zdravstvenih problema učenika je za sada nepoznat i to će, kako se očekuje, biti utvrđeno nalazima izvršenih inspekcijskih nadzora.