Regija
9

Zbog štrajka srbijanska policija neće obezbjeđivati "Paradu ponosa" u Beogradu

Anadolija
Pet policijskih sindikata u Srbiji koji broje više od 30 hiljada članova stupiće u petak, 26. septembra, u štrajk zbog lošeg materijalnog položaja, najavili su danas predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata (NSP).

Negirajući svaki oblik politizacije tog štrajka, NSP će u obustavu rada stupiti sa još četiri manja sindikata.

U obraćanju medijima, predstavnici NSP-a su istakli da građani ne treba da brinu za svoju bezbjednost, ali da neće obezbjeđivati “Paradu ponosa” koja je zakazana za nedjelju, 28. septembra.

Predstavnik NSP-a Velimir Lukić je rekao da će policajci redovno dolaziti na posao i intervenisati samo ako dođe do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“Nećemo obezbeđivati niti 'Paradu ponosa' niti bio koje druge skupove”, rekao je Lukić naglasivši da je štrajk zakazan prije osam dana i da je poslodavac, MUP Srbije, to trebao da ima u vidu prilikom procjene bezbjednosti za održavanje javnih skupova.

Kao razlog za stupanje u štrajk istakao je težak socijalni položaj zaposlenih u policiji kojima se najavljuje smanjenje plate od 20 procenata. Lukić je rekao da policjaci osam godina nisu dobili uniforme.

“Nećemo da dozvolimo da policajcima budu smanjivanje plate, ni ove godine poolicajci neće dobiti uniforme. Policajci su jako nezadovoljni. Nismo zaslužili ovakav položaj kakav imamo u društvu”, rekao je Lukić na konferenciji za novinare.

On je izrazio očekivanje da će se oko 70 posto članstva sindikata odazvati pozivu na štrajk.

Među štrajkačkim zahtjevima je i potpisivanje kolektivnog ugovora, isplata putnih troškova za proteklih 12 mjeseci i garancija da plata policajaca neće biti smanjivana pošto je prošlog mjeseca smanjena u prosjeku za četiri hiljade dinara.

Srbijanskim policajcima podršku je pružio Savjet evropskog sindikata policije (CEST) ukazujući da srbijanski policajci imaju najteži položaj u Evropi.

“Ovde je nateža situacija od 21 člana naše organizacije, plate policajaca su najniže u Evropi”, rekao je predsjednik CEST Branko Prah.

Za nedelju, 28. septembra, zakazano je održavanje “Parade ponosa”, šetnje LGBT osoba, a istog dana u Beogradu je najavljeno održavanje više javnih i sportskih događaja.