Beograd
0

Zbog pranja novca uhapšeno 25 osoba

FENA
Srbijanski je MUP u srijedu u više gradova uhapsio 25 osoba osumnjičenih za pranje novca, a za četirima još traga.

Akcija MUP-a pokrenuta je zbog osnovane sumnje da je ta grupa prošle i ove godine počinila kažnjiva djela zločinačkog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene isprave i porezne utaje. Time su pribavili više od tri miliona eura imovinske koristi, a državni proračun oštetili za više od 1.250.000 eura.

Ta je organizirana grupa po unaprijed dogovorenim uslovima 2007. i 2008. otkupljivala sekundarne sirovine i kupovala drugu robu za gotovinu, služeći se lažnim ispravama - ulaznim fakturama, stoji u priopćenju MUP-a. U njemu se spominju brojne tvrtke u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Šapcu, Jagodini i drugim gradovima, ali i fiktivna poduzeća koja je osnovala ta kriminalna skupina radi izvlačenja gotovine i pranja novca.

Šef policije Milorad Veljović izjavio je za Radio B92 da je hapšenje provedeno nakon višemjesečna rada operativaca MUP-a, čime je MUP, kako je rekao, još jednom pokazao spremnost policije i drugih državnih tijela da se obračuna s organiziranim kriminalom.