Obilne padavine
23

Zbog poplava u južnom dijelu Srbije i Kosovu proglašeno vanredno stanje

V. K.
Zbog obilnih padavina koje su posljednjih nekoliko dana zabilježene na jugu Srbije brojne rijeke su se izlile i prouzrokovale velike probleme stanovništvu južnog dijela ove zemlje.

Iako vlasti u Srbiji tvrde kako se situacija smiruje, vanredno stanje proglašeno je u brojnim općinama na jugu zemlje, prije svega Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu.

Nabujala Vlasina iz ptičije perspektive Video: Jelena Isljamovic

Posted by Južne vesti on Monday, January 11, 2021
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spašavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snijega angažovani su na više mjesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu. Do sada, u područjima koja su pogođena poplavama evakuirano je više od 85 ljudi.
Kako je navedeno, više od 10 hiljada domaćinstava trenutno je bez struje. Najteža situacija je na području općine Bela Palanka gdje je nabujala rijeka Nišava poplavila prigradska naselja, kao i okolna sela.

Mještani su rekli medijima kako je rijeka naglo nadošla te je za svega dva do tri sata uspjela podići vodostaj za 1,5 metar što je nezapamćen slučaj.

Pored Srbije, situacija sa poplavama nije ništa lakša ni na Kosovu gdje se građani sjevernih dijelova već danima bore sa kišom koja neprestano pada i prouzrokuje probleme.

Voda uništila most na Kosovu (Foto: EPA-EFE)
Voda uništila most na Kosovu (Foto: EPA-EFE)

Zbog velikih padavina došlo je i do odrona na cestama, a zbog vodostaja rijeke urušio se i jedan most.

Područja koja su najteže pogođena poplavama je obišao premijer Kosova Avdullah Hoti, zajedno sa ministrom odbrane.

Kako su naveli iz Hidrometeorološkog zavoda, intenzivnije padavine na području Srbije i Kosova mogu se očekivati do 15. januara što će svakako otežati rad vatrogascima, civilnoj zaštiti i drugim službama na terenu.