Regija
0

Završen protestni skup u Zagrebu, jedna osoba uhapšena

FENA
Sindikati su sa današnjeg protestnog skupa na zagrebačkom Trgu bana Jelačića poručili hrvatskoj Vladi da hitno promijeni ekonomsku politiku ili neka ode s vlasti.

Na vrhuncu protesta pod naslovom "Mijenjajte smjer" okupilo se, po procjeni novinara, 20-ak hiljada sindikalaca iz cijele Hrvatske, da bi se prema kraju skupa njihov broj počeo osipati, a završne poruke popratilo je tek nekoliko tisuća ljudi.

Po policijskoj procjeni, na protestu se okupilo 13.000 ljudi, i sve je proteklo bez incidenata, uhapšena je tek jedna osoba zbog kršenja javnog reda.

Sindikalni čelnici upozorili su Vladu da joj je to posljednja šansa za zaokret u ekonomskoj politici, inače iza 1. jula, može početi razmišljati o prijevremenim izborima.

Osim prijetnji upućenih vladajućoj koaliciji, predsjednici pet sindikalnih odbora kritizirali su i opozicioni HDZ poručujući mu da će sindikati dobro paziti što radi.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji je napao Vladu da je izdala sve osim bankara, MMF-a i krupnog kapitala, čak je poručio kako radnicima ne treba ovakva vlast, te ocijenio da ni HDZ ne nudi bolja rješenja, pa je Hrvatskoj potrebna treća politička opcija.

"Ovoj zemlji treba treća politika koja može zapaliti svjetlo na kraju tunelu", rekao je Ribić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozvao je radnike i sindikate da ne dopuste da ih iko podijeli.

Istina je da su radnici u realnom sektoru gubili posao i plaće, ali to nije razlog da se zaposlenima u javnom sektoru nasilno oduzimaju prava, poručio je Novosel.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (HHS) Krešimir Sever upozorio je da zemlja tone u rezignaciju i beznađe zbog vladine politike. "Nije nas ovdje okupila opozicija, nego jad, bijeda i besperspektivnost u koju nas guraju premijer Zoran Milanović i njegova vlast", rekao je Sever.

Premijer Milanović je inače bio metom žestokih prozivki s govornice na Jelačićevu trgu, ali i zvižduka okupljenog mnoštva.

Sindikalni čelnici optužili su ga da je izdao radništvo, socijalnu državu, svoje birače i ideju socijaldemokracije, te da služi samo interesima krupnog kapitala i banaka, koji su također bili oštro napadani.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević nazvao je bankare "kriminalcima i gulikožama" te je zatražio da vlada jače oporezuje banke, po uzoru na EU.

Sindikati su također zatražili da se najviša stopa poreza na dohodak ponovno poveća na 45 posto, što je HDZ smanjio na 40 posto, a nova vlast, iako socijaldemokratska, to nije vratila.

Nakon završetka protesta okupljeni su se razišli, a dio sindikalaca koji su doputovali u Zagreb autobusima iz cijele Hrvatske, organiziran se uputio svojim kućama.