{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatvara li Mađarska granicu s Hrvatskom: Sve možemo blokirati za sat vremena

15.10.2015. u 20:19
4
60
Zatvara li Mađarska granicu s Hrvatskom: Sve možemo blokirati za sat vremena
4
Zatvara li Mađarska granicu s Hrvatskom: Sve možemo blokirati za sat vremena
Foto: Arhiv/EPA
Mađarska je okončala izgradnju ograde na granici sa Hrvatskom, te će vjerovatno prestati primati imigrante ove sedmice. Ovaj potez natjerat će hiljade imigranta koji traže azil da traže novu rutu do Njemačke i sjeverne Evrope.
"Mađarska je spremna da zatvori granicu sa Hrvatskom u roku od sat vremena", rekao je premijer Mađarske Viktor Orban u Briselu danas tokom sastanka čelnika EU povodom izbjegličke krize.

Također, istakao je da će Mađarska možda zatvoriti granicu u petak ujutro, a da će odluka biti donesena nakon bilateralnog sastanka.

Pošto je granica sa Srbijom već zatvorena, imigrantima će ostati jedina mogućnost da u Mađarsku uđu glavnim prelazom koji se kontroliše, ali za to će morati imati dokumente. To znači da će imigranti tražiti nove rute okolo Mađarske kako bi došle do željenih destinacija.

Do sada je Hrvatska imigrante prevozila vozovima do mađarske granice, a odatle ih je mađarska vlada prevozila do granice sa Austrijom. Dnevno je prevoženo između 5.000 i 8.000 osoba.

Najmanje 378.647 imigarnata je ušlo u Mađarsku od početka ove godine, a očekuje se da će ih još toliko ući do kraja 2015. godine.

Kako piše The Wall Street Journal, Mađarska se nada da će postići dogovor u Briselu i da će Grčka zatvoriti svoje granice s imigrantima, što smatraju najboljim rješenjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: