Regija
0

Zastoj na granicama zbog prilagodbe novim carinskim pravilima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo finansija Hrvatske objavilo je danas da je za očekivati da se robni, a ponegdje i putnički promet na graničnim prijelazima odvija uz povremene zastoje zbog prilagodbe svih sudionika na nova carinska pravila koja su se počela primjenjivati ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

Nema govora da je do zastoja na graničnim prijelazima došlo zbog problema u primjeni elektroničkog sistema za carinske procedure, već je "za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama, pa tako i Carinskoj upravi", navode iz Ministarstva finansija.

Ulaskom Hrvatske u EU, stoji u saopćenju Ministarstva finansija, carinska je služba zajedno sa svim subjektima u lancu carinskog poslovanja, odnosno privrednicima, prijevoznicima, otpremnicima i inspekcijskim službama, počela s primjenom potpuno novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primjenjuju jedinstveno u EU pa je za očekivati da se robni, ponegdje i putnički promet odvija uz povremene zastoje.

Kako bi pojedini postupak bio uspješno okončan potrebno je da svi sudionici u navedenom lancu funkcioniraju ispravno, a ukoliko bilo koji od njih ima poteškoća, odnosno nije poduzeo potrebne mjere za pripremu, to ima posljedice na cjelokupni postupak, navode iz Ministarstva finansija.

Ističu da je "informiranost i educiranost svih subjekata pa i građana od presudne važnosti za uspješno provođenje carinskih postupaka u novom carinskom sistemu", zbog čega je Carinska uprava na nizu seminara, predavanja, tribina, i sl., za različita udruženja izvoznika, prijevoznika, poslodavaca itd., višekratno prezentirala carinsko postupanje nakon pristupanja Hrvatske Carinskoj uniji.

"Bez obzira na navedenu široku kampanju prezentiranja postupanja ipak do pojedinih subjekta u lancu opskrbe nisu doprle potpune informacije ili su primljene informacije krivo protumačene", stoji u saopćenju.

Naglašava se i da je za razumjeti da će početak primjene novih carinskih procedura i postupaka mnogima biti popraćen poteškoćama pa tako i Carinskoj upravi, koja "uočene poteškoće iz svoga djelokruga i nadležnosti promptno i u realnom vremenu rješava i otklanja te ovim putem moli i ostale subjekte da učine isto kako bi se eventualne nejasnoće i zastoji otklanjali što brže".

Isto tako, kažu u Ministarstvu, Carinska uprava u granicama mogućeg odgovara na sve postavljene upite vezane za poteškoće u vlastitom radu, a za eventualne poteškoće koje prouzrokuju drugi sudionici u lancu opskrbe "nismo nadležni komentirati".

"Dakle, ocjenjujemo da je Carinska uprava poduzela sve da svi sudionici u postupku budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU. Međutim, svi sudionici u carinskom postupanju, zasigurno su svjesni činjenice da je za put od uvođenja novog sustava do rutinskog postupanja u istom potrebno određeno vrijeme. Carinska uprava uz zajednički trud svih subjekata u postupanju vrlo skoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava bez značajnijih zastoja i problema", zaključuju iz Ministarstva finansija.

Prema podacima Hrvatskog autokluba oko 16:30 sati, duža su čekanja na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo. Na graničnom prijelazu Metković pojačan je ulazak ličnih vozila, a na izlasku teretnih vozila u smjeru Dubrovnika, dok je povremeno pojačan ulazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Slavonski Brod.