Regija
2

Počela rasprava o radu Haškog tribunala pred UN-om

Anadolija
U New Yorku je nešto poslije 16 sati započela tematska rasprava Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na temu "Uloga Međunarodnog kaznenog suda na pomirenju".

Raspravu je organizirao aktuelni predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić nakon što je Haški tribunal prošle godine oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Jednodnevnu raspravu otvorili su Vuk Jeremić i generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-Moon.

"Održavamo debatu o međunarodnoj pravdi. Ovo je od velike važnosti za međunarodnu zajednicu. To je osjetljivo pitanje, ali vjerujem da nema zabranjenih tema u UN-u. Pitanje je kako osigurati pravdu. Po meni pomirenje je bitno za sve strane. Pomirnje je važno za budućnost”, rekao je Jeremić, prenio je novinar agencije Anadolija.

Tokom rasprave prisutnima će se obratiti i predstavnici nekoliko zemalja članica i zemalja posmatrača UN-a koje su se odazvale pozivu da učestvuju na navedenom zasjedanju. Kako je najavljeno, skup bojkotiraju Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada i Jemen.

Vodeći učesnici debate su penzionisani general i bivši komandant UN-ovih mirovnih snaga u BiH Lewis MacKenzie, prof. Charles Chernor Jalloh iz Škole za pravo sa Univerziteta u Pittsburgh, Savo Štrbac iz Informaciono-documentacionog centra “Veritas” u Beogradu, prof. William Schabas iz Škole prava na Univerztietu Middlesex u Londonu, dr. Čedomir Antić sa Instituta za balkanske studije u Beogradu, te dr. John Laughland sa Instituta za demokratiju i saradnju iz Pariza.

Američki The Washington Post potvrdio je informaciju da će Amerika, Kanada i Jordan sasvim sigurno bojkotirati Jeremićevu raspravu, obrazloživši to činjenicom da "u raspravu neće biti uključene" i da je rasprava najvjerovatnije "motivirana željom da se napada Haški tribunal".

List navodi da brojne evropske zemlje razmatraju mogućnost da ne učestvuju u današnjoj raspravi.

Prema navodima američkog magazina Foreign Policy odluka američke administracije je uslijedila sedmicu nakon što je ambasador Jordana u UN-u princ Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein na svome blogu istakao da bojkotira navedeni događaj. Jordan je među prvima najavio da će bojkotirati Jeremićevu raspravu u UN-u, nazivajući je kontroverznim skupom.

Također, Velika Britanija i mnoge druge države saopćile su da će na ovaj događaj poslati mlađe diplomate.