Žele mirno rješenje
0

Zapadne zemlje osudile akciju vlade u Prištini

SRNA
Hašim Tači
Hašim Tači
Zemlje "Kvinte" - SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija osudile su akciju vlasti u Prištini zbog slanja specijalnih jedinica da preuzmu granične prelaze na sjeveru Kosova i Metohije i upozorile da moraju raditi u punoj kordinaciji sa EU, EULEX-om i KFOR-om na pronalaženju mirnog rješenja.

U depeši zapadne sile poručuju vlastima u Prištini da su "iznenađeni i duboko uznemireni akcijom Vlade od 25. jula". "Kvinta" dalje konstatuje da je "to podiglo tenzije" i poručuje da cijela Vlada Kosova na čelu sa Hašimom Tačijem mora da se uključi u smirivanje situacije.

U pismu, koje sadrži tri tačke, kao posljednja se navodi da imperativ za Kosovo treba da bude nastavak dijaloga.

"Na kraju, važno je da Kosovo bude spremno da nastavi svoje angažovanje u dijalogu posredstvom EU i to što je prije moguće", zaključuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija.

Prištinska Vlada poslala je u ponedjeljak na sjever Kosova dio specijalne jedinice "Rosa" da zauzme punktove na graničnoj liniji sa Srbijom - Jarinje i Brnjak. Tači je pred početak akcije izvjestio čelne ljude EULEX-a. Na najavu akcije oni su, međutim, odbili da daju zeleno svjetlo.

Po njihovom odlasku sa sastanka, Tači je ipak izdao komandu da se jedinice upute na sjever.

Prema izvoru iz Prištine, jedan od rijetkih diplomata koji je znao za akciju bio je američki ambasador Kristofer Del.
Prištinski mediji prenijeli su da je Tači sinoć razgovarao sa ambasadorima "Kvinte" u Prištini.