Regija
0

Zaoštrava se kampanja u Srbiji, Dačić traži i predsjedničke izbore

FENA
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i premijer tehničke vlade Ivica Dačić ocijenio je da su, uz prijevremene parlamentarne izbore, potrebni i pokrajinski izbori u Vojvodini, ali i uskoro i predsjednički izbori u Srbiji, izvjestili su u nedjelju srbijanski elektronski mediji s konvencije socijalista u Novom Sadu.

Dačić je istaknuo kako se koalicija socijalista, stranke umirovljenika i Jedinstvena Srbija (SPS-PUPS-JS), na čijem je čelu, zalaže za promjene i reforme, ali ne reforme na štetu građana “koje će pojesti ljude”.

“Hoćemo promjene i reforme, ali ne takve koje će pojesti ljude i nakon kojih će veliki broj građana ostati bez posla i bez penzija”, istaknuo je Dačić i pozvao birače da “glasuju za politiku koja je vratila ugled Srbiji u svijetu”.

“Poštujmo sami sebe. Srbija - kakva god da je - za nas je najljepša i najbolja zemlja na svijetu. Srbija mora ići ka EU i svako tko drukčije kaže - laže. Oduvijek sam bio nacionalist, ali nisam samoubojica i neću voditi narod da bije glavom o zid. Samo se budala dvaput sapliće na isti kamen”, rekao je Dačić na konvenciji socijalista u novosadskoj sali “Spens”.

Dačić je istaknuo da se u Srbiji sve promijenilo, te su stoga potrebni izbori i na nivou Vojvodine, ali i “ne sada, ali u narednom periodu i predsjednički” izbori. Šef socijalista naglasio je da se na srbijanskoj političkoj sceni "svi poznaju već 20 godina” pa je teško da će netko tokom ove izborne kampanje promijeniti mišljenje.

Dačić je istaknuo i da “Srbija ide ka EU, ali da je vjerna i prijateljima i braći koji je podržavaju”, te da je saradnja s Rusijom u najboljem interesu države. Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani su za 16. marta, a predizborna kampanja počela je 29. januara.

Uz vladajuću Srpsku naprednu stranku(SNS) Aleksandara Vučića i socijaliste (SPS) Ivice Dačića, za 250 mjesta u srbijanskom parlamentu u utrci su vodeća opoziciona stranka Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa te Nova demokratska stranka (NDS) bivšeg predsjednika Srbije i donedavno šefa DS Borisa Tadića, Demokratska stranka Srbije (DSS) nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije i premijera Srbije Vojislava Koštunce, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, stranke manjina, te manje utjecajne političke grupe.