Jelko Kacin
0

Zamjerke Srbiji zbog blokiranja Kosova i problema u Sandžaku

SRNA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Evropska komisija će Srbiji zamjeriti blokiranje Kosova u ekonomskim organizacijama i na problemima u Sandžaku, rekao je izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Kacin je za beogradski list "Blic" rekao da će Evropska komisija u izvještaju o napretku na putu ka EU Srbiji zamjeriti i na opstrukciji rada Agencije za borbu protiv korupcije, kao i na propustima u reformi pravosuđa i slobodi medija.

On je naveo da blokiranje Kosova u svim regionalnim, evropskim i svjetskim ekonomskim organizacijama ima katastrofalne posljedice po ekonomije Srbije i Kosova, kao i da se sa situacijom u Sandžaku Beograd mora "hitno suočiti na bolji način".

"Srbija često sama sebi predstavlja najveću prepreku. To je u isto vrijeme i frustrirajuće za građane vaše zemlje, ali predstavlja i potencijalnu prednost: u trenutku donošenja hrabrih političkih odluka, sva energija koja se inače troši na neadekvatan način ili se usmjerava na pogrešne ciljeve biće oslobođena za provođenje reformi", rekao je Kacin.

Prema njegovom mišljenju, odnos vladajuće koalicije i opozicionih stranaka u Srbiji je daleko ispod nivoa razvijene parlamentarne demokratije, za šta su odgovorne obje strane.